Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštine seoskih žena
  • 31.01.2017. 17:15

Gibančice iz Botoša - hit na manifestacijama

Tamo gde se pojave članice Kluba žena "Vredne ruke" iz Botoša, odmah se stvori red. Svi krenu za mirisom gibančica, starinskog jela koje je nekada pravljeno od ostataka kora za pitu. Kore za pitu sada retko ko razvlači, ali uz malo modifikovan recept, gibančice su postale brend Botoša.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 6.445
  • 954
  • 0

Gibančice se prave u celom Banatu i svako selo ima svoj recept, koji se ljubomorno čuva. Tradicija se prenosi s majke na ćerku ili snaju, već decenijama. Brašno, voda, so, može malo kvasca, stavi se i ovo i ono i eto gibančica. Ovako će u šali gotovo svaka domaćica objasniti "tehnologiju proizvodnje".

Gibančice iz Botoša se rasprodaju čas posla

Sve je počelo sasvim slučajno na etno festivalu koji se održavao na novosadskom Štrandu, počinje priču Ksenija Grujičić, predsednica kluba žena "Vredne ruke":

"Naše udruženje predstavljale smo kolačima i drugim đakonijama, ali nismo znale čime ćemo da nahranimo muškarce, koji su krenuli sa nama. Tada se jedna naša starija članica, koja je inače kuvarica po profesiji, dosetila da im napravimo gibančice. Kada smo počele da pečemo, odjednom se kod nas stvorio red. Ljudi došli za mirisom i da vide šta se to pravi".

Tog dana Botošanke su potrošile 40 kg brašna za gibančice. Pekle su ih ceo dan. Kada su uveče počele da pakuju svoje stvari došla su deca da pitaju kada će opet biti tu. A cena je bila više nego pristupačna - 40 dinara.

"Pet godina gibančice smo prodavale za 30 dinara. Sada je 40 i ne može jeftinije, kada sve sračunamo. Ako pogledate pošto su sendvić ili kifla i sadašnja cena je smešna. Ipak je ovo nešto drugačije, autentično. Palačinke i pancerote svi prave i one nisu toliko interesantne. Za gibančice ipak treba vremena, ljubavi, strpljenja. Jeste da se prodaju za tili čas, ali po ovoj ceni daleko je to od isplativosti", kaže Ksenija.

Ko ih jednom proba, uvek im se vraća

Žene okupljene u klubu "Vredne ruke" kažu da se još nije desilo da neko proba gibančice, a da se ne vrati po još. Ima onih rezervisanih koji neće ni da degustiraju, ali da kupe, a ne dođu po repetu, još se nije dogodilo. Ipak, nije baš jednostavno organizovati ovakve "nastupe".

"Potrebne su najmanje četiri žene, a uvek moramo povesti i nekoliko muškaraca. Oni su logistika, postavljaju tendu, povezuju šporet, idu da dokupe materijal ako je to potrebno. Jedna žena mesi testo, druga ga razvlači i filuje, treća peče, a četvrta prodaje. Nije lako sve to organizovati, ali zadovoljna lica mušterija, pa i nas koje radimo, učine da sve poteškoće zaboravimo. Uživamo da uveseljavamo ljude na raznim manifestacijama, iako zarade nema", veselo priča i usput peče gibančice Ksenija Grujičić.

Gibančice mogu da se jedu u svako doba dana. Za doručak, ručak ili večeru, a mogu biti i slasna užina. Jako je važno znati da se one jedu odmah, čim se ispeku. Tada su vruće i slasne. Neko ih voli prazne, neko sa sirom, a neko ih namaže i domaćim pekmezom.

Tajna ukusnih gibančica je svinjska mast

Osnovni sastojci za botoške gibančice su brašno, kvasac, jaje, malo vode i obavezno svinjska mast, što bi bake rekle "onoliko kolika je veličina jajeta". Od testa se prave male oblice.

"Suština je da se testo štu duže 'odmara', jer su gibančice onda baš kako treba. Onda se testo razvije na veličinu tanjira. Na polovinu se stavi sir, preklopi se, krajevi se spoje, a gibančice se peku u velikoj masnoj šerpi. Može i ulje da se koristi, ali mast je mast. Kada bi nama zabranili da koristimo mast, to bi bilo kao kada bi Eskimu zabranili da jede ribu", kaže domaćica.

Vredne ruke žena iz Botoša do savršenstva su savladale proces pravljenja ovog gotovo zaboravljenog jela. Ono o čemu neprekidno razmišljaju je kako savladati prepreke i osmisliti načine da gibančice nalaze put do potrošača i mimo manifestacija, kao i kako da zaista unovče svoje zanje i veštine.

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Tagovi

Seoske žene Botoš Gibančice Banat Klub žena "Vredne ruke" Ksenija Grujićić Brašno Jaja Kvasac Svinjska mast


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB