Ljuska od jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma. Umesto da završe u smeću, iskoristite ih u bašti ili kao dodatak hrani za životinje.
Bilo da su u kolačima, farbana za Uskrs ili poslužena uz šunku i mladi luk, jaja su nezaobilazni deo uskršnjih praznika. Prema nekim podacima, njihova tražnja veća je i do 40% od uobičajene nedeljne kvote. Međutim, postavlja se pitanje kuda sa ljuskama?
Ljuska od jajeta sadrži 90% kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Umesto da završe u smeću, iskoristite ih. Da bi bile spremne za korišćenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti - a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samleti, u zavisnosti od toga za šta ćete ih koristiti.
Dodajte izmrvljene ljuske u kompost za baštu. Ljuske jaja se brzo razgrađuju, a pošto su bogate kalcijumom i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijumom.
Jeste li znali da ljuske od jaja možete da iskoristite u svojoj bašti?
Izmrvljene ljuske posipajte oko biljaka u bašti da biste sprečili pristup malih štetočina poput puževa golaća i gusenica. Osim ljuski, kretanje im onemogućuje i pepeo.
Ljuske od jaja, u kombinaciji sa socom od kafe, idealno su prirodno đubrivo za vaše sobne biljke. Ljuske se potope u vodu i ostave preko noći. Ujutro se toj vodi doda soc od kafe u odnosu 1:4, pa se time zalivaju biljke. Preporučuje se izbegavanje ovog postupka zimi jer voda može da ima neprijatan miris.
U polovinu ljuske stavite zemlju za sadnju i seme neke biljke (na primer cveće, paradajz). Stavite ih u kutiju, u blizini izvora svetlosti i toplote. Kada biljka nikne, sve zajedno presadite u baštu. Pošto će se ljuska polako razgrađivati, ona će tako biljci davati neophodne hranljive materije.
Usitnjene ljuske od jaja dodajte u hranu za kokoške. One će ih snabdevati kalcijumom budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žumance, zgrušavanje krvi i stezanje mišića.
Ljuske od jaja mogu da posluže i kao hrana za ptice, posebno u zimskom periodu kada im je sužen izbor hrane. Ljuske prvo treba sterilisati (ispeći u rerni 20 minuta na 180 stepeni), a potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili flašu.
Ukoliko vaš ljubimac, naročito pas, ima česte prolive, smrvite ljusku od jaja u prah, pa je dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi davati kućnim ljubimcima.
Foto: ThamKC/bigstockphoto.com
Tagovi
Autorka