Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska priča Zorunovac
  • 15.08.2016. 13:30

Ukusna poslastica - slatko od paradajza

Žuti, kruškasti paradajz može se koristiti u svežem stanju, za dekoraciju i za slatko. Ukus je kao kod slatkog od smokve. O načinu gajenja i pripreme pomenute poslastice, kao i o tome kako je došla do semena, govori nam Dragana Stanković iz domaćinstva "Seoska priča Zorunovac".

Foto: bigstockphoto.com, hemerocallis
  • 3.779
  • 449
  • 0

Žuti, kruškasti paradajz naša sagovornica prvi put je videla, pre 28 godina, u bašti kod svoje svekrve. Godinama je bezuspešno tražila seme. Tek prošle godine je kupila plodove od jedne bake iz obližnjeg sela koja je taj paradajz prodavala na pijaci. Izdvojila je seme i počela proizvodnju kruškastog paradajza u sopstvenoj bašti.

Dragana Stanković, iz Zorunovca, na svom seoskom gazdinstvu koje je nazvala "Seoska priča Zorunovac" ima misiju da ljude vrati prirodi i zdravom načinu života. Ona na imanju uzgaja razne vrste voća i povrća. Naročito su joj interesantne stare i neobične sorte, koje su mahom zaboravljene, a čija primena je značajna za zdravlje ljudi. Jedna od takvih sorti, koju od nedavno gaji u domaćinstvu je i žuti, kruškasti paradajz, od kojeg pravi slatko.

Plodovi žutog kruškastog paradajza

Stukovi paradajza puni su plodova

"Ovaj paradajz sam prvi put videla, pre 28 godina, kod svoje svekrve kada sam se udala. Tražila sam seme godinama, ali bez uspeha. Tek prošle godine sam od jedne bakice, koja živi u susednom selu, kupila plodove da bih gajila ovu sortu u svojoj bašti. Ove godine je baš narastao i rodio. Pun je plodova" objašnjava naša sagovornica. Kada je slike žutog kruškastog paradajza objavila na društvenim mrežama, izazvala je veliko interesovanje. Saznala je da pored žutog, postoji i crveni, kruškasti paradajz. Tako da će sa proizvođačem crvenog organizovati razmenu semena, kako bi ga uzgajala u svojoj bašti.

Recept za slatko od paradajza

Slatko od ovog paradajza podseća na slatko od smokava. Dragana kaže da je priprema slatkog identična kao i od bilo kojeg voća. Na 1 kg paradajza ide 1 kg šećera i 1-2 dcl vode. Potrebno je ušpinovati šečer, zatim dodati kruškasti paradajz, koji je pre toga potrebno, čačkalicom, bocnuti nekoliko puta. Kuvana smesa treba da bude gušća. Možete dodati kolutove limuna, a odlično ide i rezeta.

Gajenje jednostavno

Gajenje kruškastog paradajza se ne razlikuje od uzgoja drugih sorti. Naša sagovornica naglašava da je svo voće i povrće, na njenom domaćinstvu, organski proizvedeno, uprkos tome što ne poseduje sertifikat. Ona proizvodi zdravu hranu bez pesticida, primenjuje malčiranje i smenu useva. Osim pripreme slatkog od paradajza, Dragana će probati i da na drugi način obradi plodove: "Pošto baš dosta rađa, hoću da ga pasterizujem. Probaću da ga ukombinujem sa šargarepom, paprikom i drugim povrćem. Dodala bih i to da se kruškasti paradajz može koristiti u svežem stanju, kao i za dekoraciju. Kruškasti plodovi su naročito interesantni deci".

Planovi za budućnost

Stankovićeva ovo povrće zasada proizvodi samo za sopstvene potrebe, a u planu je da od sledeće godine prodaje na pijaci plodove i slatko. Ona, takođe, planira da počne proizvodnju sirćeta od divljih jabuka i krušaka. Dragana na svom gazdinstvu uzgaja još i malinu, šipak, aroniju, kupine, lešnik, orahe. Dugoročni plan je vezan za seoski turizam, gde je kako nam je rekla cilj da se ljudi odvoje od svakodnevnih problema i obaveza, i vrate prirodi.

Foto: bigstockphoto.com, hemerocallis


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Slatko Selo Turizam Dragana Stanković Povrće Povrtarstvo Kulinarstvo


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB