Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Gastarbajter" u Šumadiji
  • 25.09.2016. 15:00

Zbog ljubavi prema ženi zasadio šljivik

Nemac Hanc Balfans zasadio je šljivik u šumadijskom selu Čumiću i već ispekao prvu rakiju. Kada ode u penziju, planira da se preseli u Šumadiju u koju je došao zbog ljubavi prema supruzi Jeli.

  • 6.000
  • 1.746
  • 0

U vremenu kada mnogi iz Srbije žele da odu u Nemačku, jedan je Nemac došao u Šumadiju. Nije čak neobično ni da neko dođe ovde da živi, ali da gaji šljive i to u selu koje je jedno od najpoznatijih proizvođača "modrog zlata", to ovde smatraju pravom hrabrošću. Jednog takvog stranca pronašli smo u Čumiću, selu nadomak Kragujevca. Njega u ovo šumadijsko selo, kako priznaje, nije dovela želja za profitom, već ljubav prema ženi.

Zbog Jele došao u Šumadiju

Hanc Balfans, iz nemačkog grada Pasau, po zanimanju je konsultant, čija su uža specijalnost organizacija rada i finansije. On je savetnik u svetski poznatim automobilskim kompanijama. Njegov konsultantski sat naplaćuje mnogostruko više nego što je u Srbiji dnevnica. Međutim, kako izgleda, ne ide mu loše ni organizacija šljivika.

Hanc Belfans u svom šljiviku u Čumiću

Na posedu svoje supruge Jele, koja potiče iz Čumića, zasadio je 100 stabala šljiva. U vreme berbe Hanc obavezno dolazi u Čumić kako bi proverio kako je rodila šljiva i da li je sve spremno za berbu. O tome zašto je odlučio da deo svog skupocenog vremena provodi u šumadijskoj prestonici šljive, Hanc Balfans, kaže:

"Odlučio sam da dođem ovde i posadim šljivik zbog moje supruge Jele. Ljubav me je dovela. A onda sam video kako domaćini iz Čumića gaje šljivu i prave rakiju na tradicionalan način. To me je oduševilo. Meštanima sam prepustio i da me posavetuju koje sorte da sadim i kako da se brinem o njima", objašnjava Hanc.

Iskustvo kupuje kod komšija

On kaže da su njegove komšije iskusni uzgajivači kojima potpuno veruje i njima poverava delikatne poslove, dok i sam potpuno ne savlada sve faze gajenja i prerade. Iskusno nam odgovara na pitanje da li je zadovoljan ovogodišnjim rodom šljive na svom posedu.

Poslovnim partnerima poklanja svoju rakiju

"Ove godine rodilo je "šareno", ali je cena niska a otkup je stao, tako da će rod biti upotrebljen za pečenje rakije. Zanimljivo je da sada na poslovne sastanke u Evropi, umesto nekog skupocenog i nadaleko poznatog viskija, nosim svoju rakiju. Partneri je probaju i ostaju bez teksta. Ovde sam prvi put video založen kazan za pečenje i okupljanje ljudi, mobe za berbu šljiva. Na kraju se sve završi smehom i šalom", kaže Belfans.

On dodaje da je opšte poznato da je u Nemačkoj malo drugačije i da se ljudi manje druže. S druge strane, tamo ne postoje klasična poljoprivredna domaćinstva kakvih ima u Srbiji. "Nemamo čak ni klasične poljoprivrednike jer sela drugačije izgledaju. Mnogo se radi u kooperativi a rad na polju je kao klasičan posao koji ima radno vreme. Ovde svi određuju kada će i koliko da rade", napominje Hanc.

Sada hobi, a u penziji posao

Ovaj stranac u Čumiću zaista uživa u ovom poslu. Za sada ga tretira kao hobi, ali jedva čeka penzionerske dane. Tada će se, kako kaže, preseliti u Šumadiju i potpuno posvetiti proizvodnji šljiva i njenoj preradi. Zasada zna da prepozna kvalitet svog proizvoda na osnovu boje i mirisa a naročito uživa u poklanjanju rakije. Planira da sagradi pravi rakijski podrum u kojem će organizovati degustacije, kako bi bar pokušao da parira Šumadincima u pečenju rakije.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Hanc Balfans Šljiva Rakija Kazan za pečenje Otkup Konsultant Pasau Čumić Šumadija Degustacija


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!