Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.12.2016. 11:00

Stabilno i suvo vreme

Očekuje se stabilno i suvo vreme. U jutarnjim satima bilo bi slabih i umerenih, a ponegde u prizemnom sloju i jakih, jutarnjih mrazeva, kao i magle. U toku dana bi bilo pretežno sunčano.

Foto: bigstockphoto.com/Voy
  • 915
  • 100
  • 0

U periodu do 11. decembra 2016. godine očekuje se stabilno i suvo vreme. U jutarnjim satima bilo bi slabih i umerenih, a ponegde u prizemnom sloju i jakih, jutarnjih mrazeva, kao i magle. U toku dana bi bilo pretežno sunčano.

Temperature oko prosečnih vrednosti

Do četvrtka, 8. decembra temperature vazduha bi bile oko i malo ispod, a od petka 9. decembra iznad prosečnih vrednosti. Jutarnji mrazevi bi oslabili. U ponedeljak 12. decembra prognozira se prolazno naoblačenje i osetno zahlađenje mestimično s kišom i snegom. U utorak i sredu, 13. i 14. decembra, očekuje se stabilizacija vremena, pa bi opet bilo hladno s umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i maglom. U predelima gde se magla bude zadržavala duže tokom dana temperatura vazduha će biti niža.

Preovladavaće jaka suša

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom periodu do 14. decembra na celoj teritoriji Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša.

Uslovi za pojavi i širenje biljnih bolesti i štetočina

Neposredno nakon setve, pri pojavi prvih izdanaka uljane repice, posebnu pažnju treba usmeriti na praćenje štetočina, koje u ovoj ranoj fazi rasta biljke mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Pregledom uljane repice evidentirano je prisustvo buvača, čija brojnost za sada nije velika. Važna mera u ovom periodu je zaštita kukuruza nakon berbe, prilikom unosa kukuruza u skladišta kao i dalje tokom perioda čuvanja. Najvažnija štetočina kukuruza u skladištima je žižak.

Foto: bigstockphoto.com/Voy


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Toplo Suvo Mraz Magla Uljana repica Buvač Kukuruz Žižak


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao