Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metla
  • 30.12.2016. 21:00

I metla ima nauku koja se njome bavi

Metla je oduvek bila nezamenljiv radni alat, namenjen čišćenju različitih površina. Iz nje je ogroman istorijski, ekonomski i kulturni značaj, a ispred nje sigurna budućnost.

Foto: Flickr/Nabeel Hyatt
  • 2.996
  • 276
  • 0

Iza metle, kao radnog alata za čišćenje i spremanje različitih površina, stoji dug put evolucije. Pravljena je od različitih materijala, menjan joj je izgled, a njena proizvodnja odvijala se najpre u domaćinstvima za sopstvene potrebe, zatim u malim zanatskim radionicama, da bi u moderno doba stigla i do industrijskih pogona.

Prolazeći kroz različite epohe i čisteći sve meridijane sveta, metla nikada nije izgubila na svom značaju, jer čak i danas, pored ekspanzije savremenih uređaja za čišćenje, ona je još uvek nezamenljiva u održavanju čistoće. Njen razvoj i istorijski, ekonomski i kulturni značaj obuhvaćen je naukom o metlama, koja se naziva scopaeologia (na latinskom scopae znači metla) ili metlologija.

Menjala se kroz istoriju

Prvobitne metle, u odnosu na današnje, bile su primitivnog izgleda, napravljene od granja i trava vezanih u gomilu i pričvršćenih za jednu deblju granu koja je činila dršku. Veština pravljenja metli kao domaća radinost, vekovima se prenosila sa kolena na koleno. Početkom XIX veka počinje da se koristi drvena drška, a ubrzo se pojavljuju i prve mašine kao pomoć pri izradi metli.

Upotreba isključivo prirodnih materijala, tzv. metlastih biljaka, kao što su: sirak metlaš, vres, breza, metlica, košarasta vrba, kao i dlake i perja životinja, kao glavnih sirovina za izradu metli trajala je do sredine dvadesetog veka, kada pored prirodnih počinju da se koriste i veštački materijali. Međutim, sve prednosti metli izrađenih od veštačkih materijala nisu bile dovoljne da umanje popularnost tradicionalnih metli, posebno sirkovih, koje predstavljaju ekološke, biorazgradive proizvode.

Sirkova metla neprevaziđena

U XVI veku sirak metlaš sa Mediterana širi se na ostale delove i on postepeno dobija na značaju kao glavna sirovina za izradu metli. Prve sirkove metle bile su okrugle, glomaznije i ručno šivene. Vremenom, modifikacijom, metle dobijaju privlačniji izgled, povećava se njihova čvrstoća i produžava trajnost.

Iako se metle danas prave pomoću mašina, izrada sirkove metle još uvek je većim delom ručni zanat, a razlike u tehnologiji proizvodnje između malih zanatskih radionica i industrijskih pogona prvenstveno su u količini proizvedenih metli. Materijali za izradu sirkove metle, pored sirka metlaša su još i drška, kanap, žica i ekser. U zavisnosti od modela, radne širine za metenje, težine, dužine i debljine drške, razlikuje se i njihova upotreba.

Značajniji razvoj metlarstva kod nas počinje nakon Prvog svetskog rata. Danas je Srbija glavni proizvođač i izvoznik sirkove metle u Evropi i četvrti u svetu, odmah posle Kine, Meksika i Šri Lanke. Najviše metli se proizvede na području Bačkog Petrovca, Selenče i Kanjiže.

Radni alat sačuvan kroz narodna verovanja i običaje

Pored praktične primene, metla u životu ljudi od davnina igra značajnu ulogu u običajima i verovanjima. Pripadala je kulturama drevnih naroda, ali je prisutna i u kulturi današnjice. Bila je deo religijskog ali i magijskog kulta. Jedna od asocijacija na metlu jesu i veštice, zahvaljujući srednjem veku, kada je smatrana glavnim veštičijim rekvizitom, odnosno prevoznim sredstvom veštica. Metla se često pominje u narodnim izrekama. U pojedinim državama smatrana je simbolom revolucije.

Foto: Flickr/Nabeel Hyatt; Flickr/Angie Harms; Flickr/Punk Toad


Tagovi

Metla Sirkova metla Metlarstvo Metlaste biljke Scopaeologia


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.