Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac
  • 26.08.2016. 11:00

Jesen idealna za suzbijanje rovca

Jesen je vreme kada se rovci povlače u svoja zimovališta, ali to je i vreme kada ih možemo pokupiti i uništiti.

Foto: Pixabay.com
  • 15.929
  • 351
  • 0

Mnogi baštovani se sreću sa rovcem (Gryllotalpa gryllotalpa) i štetama koje on pričinjava. Ovaj insekt pravi štete u staklenicima, plastenicima, povrtnjacima, voćnjacima i rasadnicima. Naročito je opasan u rasadničarskoj proizvodnji. Za ishranu on koristi sočne podzemne biljne organe (koren, rizome, krtole i lukovice), sočne stabljike i lišće, a takođe i mnoge insekte i crve (kišne gliste, žičare, larve gundelja, puževe). Pošto uništava i larve mnogih štetnih insekata rovac može da bude i koristan.

Ženka rovca može da položi 100-600 jaja

Telo rovca je dugo 4-6 cm. Prvi par krila je pergamentan, kratak. Drugi par krila je dobro razvijen. Mužjaci su odlični letači i mogu u periodu parenja da prelete čak 8 km. Aktivni su noću, a žive u rastresitim i humusom bogatim zemljištima umerene vlažnosti. Ima jednu generaciju godišnje, a ukupan njegov razvoj traje 13-14 meseci.

Rovac je najaktivniji u proleće. Krajem marta se pojavljuje u toplijim krajevima, a u hladnijim krajem aprila i početkom maja. U ovom periodu ti insekti pričinjavaju velike štete. Najčešće se mogu primetiti u noćima pred kišu kada kratko lete u pravcu svetlosti. Nakon parenja ženka bira osunčane položaje, podgriza biljke u krugu od 50-60 cm. U središtu kruga, na dubini 10-15 cm, ženka pravi gnezdo i u njega polaže 100-600 jaja, a zatim čuva mlade larve. U godini kada se mladi pojave odrasli rovci se ne pare. Zajedno prezimljavaju odrasle jedinke i larve.

Mere borbe protiv rovca

Borba protiv rovca je stalna aktivnost koja se zasniva na redovnom pregledanju useva i zasada, kao i aktivnostima koje se sprovode u skladu sa njegovim životnim ciklusom. Zbog činjenice da pričinjava veliku štetu i stvara brojno potomstvo, potrebno je primenjivati sve raspoložive mogućnosti suzbijanja.

Rovac se u jesen sklanja na toplija mesta kako bi prezimio. Tu osobinu rovca da za zimovanje bira gomile sa stajnjakom, kompost i slična mesta možemo da iskoristimo za njegovo suzbijanje. Polovinom septembra treba iskopati jame dimenzija 50x50x50 cm, 100x100x100 cm ili 100x100x70 cm. Takođe, mogu se iskopati i rovovi. Ove jame treba da ispunimo stajnjakom koji je u fazi fermentacije (stvara višu temperaturu). Rovac će za zimovnik izabrati baš takve jame. Njih potom treba prekriti slojem zemlje debljine 5-10 cm i označiti. U toku zime jame je potrebno otkopati i sadržaj iz njih se prospe na najlon ili ceradu. Rovci se onda pokupe i potom unište.

Tokom jeseni, na parceli, treba postaviti tvrđi karton po površini zemljišta i ostaviti ga do proleća. U proleće (krajem aprila ili početkom maja) je potrebno podići karton. Ukoliko je rovac prisutan videćemo tunele koje pravi i često pronaći rovca kojeg možemo uhvatiti.

U proleće prilikom rasturanja stajnjaka i komposta treba obratiti pažnju na prisustvo rovaca i sakupiti ih.

U periodu razmnožavanja pregledom treba otkriti položaj jajnog legla (krug od 60 cm gde je ženka podgrizla travu-nema vegetacije). U centru tog kruga nalazi se jajno leglo i potrebno ga je ašovom iskopati i uništiti.

Koristite deterdžent ili usoljenu ribu

Plastične posude i flaše širokog otvora mogu da nam posluže kao klopka za hvatanje rovca. Na dno flaše možemo staviti svežu koru od krompira i flašu zakopati tako da da ivice budu u nivou zemljišta. Zamke treba redovno pregledati, uhvaćene rovce uništavati a koru krompira menjati.

Ukoliko u zemljištu primetite rupe od rovca onda treba da pripremite preparat koji se sastoji od 1 kašike jestivog ulja i 3-5 litara vode. Na svaku rupu je potrebno izliti do 0,5 litra tog preparata. Može se dodati malo i deterdženta za suđe. Ulje će obložiti rovca i on neće moći da diše, pa će se ugušiti.

Može se, takođe, koristiti rastvor sapunice ili deterdženta za suđe (izabrati eko varijantu). Pola litra rastvora treba sipati u rupu. Rovac će izaći na površinu pa ga lako možemo uhvatiti. I miris ribe će oterati rovca. Dovoljno je komad usoljene ribe ugurati u otvor rupe koju je načinio i rovac će pobeći.

Biljke i životinje koje odbijaju ovu štetočinu

Neke biljke svojim mirisom teraju rovca. Kadifica je jedna od njih, pa se preporučuje setva te biljke oko plastenika da bi se sprečio ulazak rovca u plastenik. To je naročito delotvorno u jesen kada se rovac povlači na toplija mesta. Ovaj insekt, kao ni krtica, ne voli vibracije. Zato protiv njega možemo da upotrebimo sve ono što koristimo za krtice, a što stvara vibracije.

Rovac ima i mnogo prirodnih neprijatelja. Ptice je potrebno privući postavljanjem kućica i hraneći ih tokom zime. Krtica, jež, mačke su takođe korisni saveznici u borbi protiv rovca. Mravi napadaju mlade larve. Na kraju treba reći i to da se na tržištu mogu pronaći gotove klopke i mamci za suzbijanje ovih štetnih insekata.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Rovac Povrtarstvo Štetočine Eko proizvodnja Suzbijanje Insekti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]