Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NLB banka
  • 31.05.2016. 16:30

Konkurs od 1.5 miliona dinara za eko proizvođače

NLB banka sutra otvara novi konkurs NLB Organic u okviru kojeg će ove godine tri najbolja projekta iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, nagraditi novčano u ukupnom iznosu od 1,5 miliona dinara.

  • 1.346
  • 65
  • 0

NLB banka sutra otvara novi konkurs NLB Organic u okviru kojeg će ove godine tri najbolja projekta iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, nagraditi novčano u ukupnom iznosu od 1,5 miliona dinara.

Milion dinara za najbolji projekat

Kako je danas na konferenciji za novinare kazao predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograda Branko Greganović, konkurs na kome mogu da učestvuju individualni poljoprivredni proizvođači s registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koji su sertifikovani ili su u procesu za sertifikaciju za organsku proizvodnju, otvoren je do 1. septembra 2016.

On je naglasio da će najbolji projekat dobiti milion dinara, od kojih će mu 300.000 dinara biti odmah isplaćeno, a ostatak nakon priloženih faktura za projekat, dok će drugoplasirani i trećeplasirani projekti dobiti 300.000, odnosno 200.000 dinara. "Poljoprivreda je ključni segment u poslovnim aktivnostima NLB Banke, jer je to strateški najvažnija privredna grana. Zbog složenog procesa zasnivanja organske proizvodnje, pribavljanja određenih sertifikata i komplikovanog procesa proizvodnje, organskoj proizvodnji je potrebna podrška svih, zato smo odlučili da pomognemo i podržimo ovaj vid proizvodnje koji predstavlja budućnost poljoprivrede", kazao je Greganović. Prema njegovim rečima, ovo je peti konkurs kojima NLB banka nagrađuje najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane i od početka njegovog organizovanja 2012. prijavilo se ukupno 169 projekata.

Organskom proizvodnjom do konkurentnosti

Predsednica komisije za izbor projekata, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Snežana Oljača kazala je da je organska proizvodnja velika šansa za Srbiju, jer u tom segmentu može da ostvari konkurentnost na tržištu, za razliku od masovne proizvodnje jeftinih proizvoda. "Potencijali za organsku proizvodnju u Srbiji su ogromni što se tiče prirodnih uslova, ali ne toliko kada je reč o ljudima. Tu imamo dosta problema s manjkom znanja i ljudi, posebno u onim oblastima gde je najpogodnije realizovati ovaj vid proizvodnje, a to su brdsko - planinski regioni gde ima malo mladih, a dosta starijih", kazala je Oljača agenciji Beta.

Površine pod organskom proizvodnjom se povećavaju, ali polako

Ona je naglasila da se u Srbiji organska proizvodnja razvija polako, ali da se ipak svake godine povećavaju površine pod organskim proizvodima i da ih je sada oko 9.500 hektara, što je jako mali procenat u odnosu na ukupne poljoprivredne površine. Prema njenim rečima, treba više raditi na edukaciji i podršci, i ovakvi konkursi koji stimulišu proizvođače organskih proizvoda, kojima je najveći problem nedostatak semenskog i sadnog materjala, ali i registrovanih sredstava za zaštitu zbog male proizvodnje, su jako značajni. U Srbiji trenutno u strukturi organske proizvodnje dominiraju ratarski proizvodi, dok je pre par godina to bilo voće.

Projekti za nagradni konkurs mogu da se dostave elektronski na adresu organic@nlb.rs ili poštom na adresu Bulevar Mihajla Pupina 165v sa naznakom za "Konkurs za najbolje projekte organske proizvodnje i prerade hrane".

Foto:bigstockphotos.com;Daxiao Productions


Izvori

beta.rs


Tagovi

NLB banka Organska poljoprivreda Branko Greganović Poljoprivredni proizvođači Konkurentnost Snežana Oljača NLB Organic

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić