Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porast eko uzgoja
  • 17.09.2015. 08:00

Milion nemačkih hektara pod eko proizvodnjom!

Nemačka je izvestila medije da je već milion hektara poljoprivrednih površina u toj zemlji pod organskom proizvodnjom. Ukupno ima 35.927 eko proizvođača, prerađivača, uvoznika i trgovaca.

Foto: depositphotos.com, modfos
  • 135
  • 10
  • 0

Nemačka je izvestila medije da je već milion hektara poljoprivrednih površina u toj zemlji pod organskom proizvodnjom. Analizirani podaci pokazali su da je nemački eko sektor nastavio da osnažuje poljoprivredno-prehrambenu industriju. "Idemo u pravom smeru", rekao je nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

"Ipak, ne nameravamo da stanemo već da nastavimo da radimo zajedno da bismo još više osnažili organski sektor u Nemačkoj ", naveo je on istakavši da je eko proizvodnja stub nemačke poljoprivrede. U maju je predstavljena i strategija "Organska poljoprivreda - gledajući napred", koja se sprovodi u saradnji s institucijama i raznim organizacijama.

24.000 organskih poljoprivrednika

Značajno povećanje može se posmatrati na farmama koje prerađuju uvozne organske sirovine. Sa 1.020 operativnih farmi, to znači da ih je 11,48 % više nego prošle godine. Njih 2.527 bave se trgovačkom delatnošću, što je povećanje od 9,78 %. Broj farmi koje su fokusirane na prerađivanje je oko 3 % viši nego 2014. godine. U tom sektoru ima ukupno 8.477 farmi. Prošle godine je 1.047.633 hektara zemlje obrađivalo 23.398 organskih poljoprivrednika. To su podaci godišnjeg izveštaja FAO-a za 2014. godinu.

Podaci pokazuju da je udeo organskih farmi u ukupnom broju čak 8,2 %, dok je procenat zemljišta pod eko uzgojem 6,3 %. Organski sektor se lane sastojao od 35.927 proizvođača, prerađivača, uvoznika i trgovaca. Svi oni su pod striktnim EU regulativama o organskom uzgoju i kontrolisani su inspekcijskim proverama barem jedanput godišnje.

Foto: depositphotos.com, modfos


Tagovi

Uvoz FAO Organska proizvodnja Kristijan Šmit Eko farme Operativne farme Prerada eko sirovine Milion hektara


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]