Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Start up
  • 22.09.2015. 16:15

Obuka za razvoj "start up-a" u organskoj proizvodnji

Šestodnevna obuka za razvoj "start up" kompanija u oblasti usluga u organskoj poljoprivredi počela je u Pokrajinskoj vladi. Cilj obuke je osnaživanje sektora koji povezuje proizvođače i kupce organskih proizvoda.

  • 1.211
  • 603
  • 0

Start up su uglavnom novostvorene kompanije, odnosno početnici u poslovanju. Pokretanje ovih kompanija se često dovodi u vezu sa povećanim rizikom ali i većom mogućnosti za povratak investicije i brzi rast.

Za start up obuku za pojedince koji žele da se bave preduzetništvom i da kreiraju svoj biznis, u trgovini, ili nekoj drugoj uslužnoj delatnosti u sektoru organske poljoprivrede, uz dvadesetak polaznika prijavila i master organske poljoprivrede Milica Toman.

Polaznici obuke

"Prvo sam završila osnovne studije hortikulture na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Smatram da u postdiplomskim studijama nema dovoljno materijala za kvalitetno bavljenje organskom proizvodnjom. Potrebna nam je dugogodišnja praksa jer ne može da se bude stručnjak samo sa teorijom. Na celu ovu obuku gledam kao na još jedan fakultet koji će mi pružiti još neko praktično znanje. Nameravam da se bavim trgovinom domaćih i ino organskih proizvoda, a potom i da sama uđem u proizvodnju organskih proizvoda", kaže Toman.

Cilj je ohrabriti mlade ljude u pokretanju biznisa

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Projekat access realizuje program razvoja preduzetništva u Srbiji. Zagorka Marković iz te organizacije kaže da obukom nameravaju da unaprede usluge u sektoru organske poljoprivrede. "Mi kroz treninge razvijamo preduzetništvo. Tokom svih ovih godina kojim se bavimo podrškom organskoj poljoprivredi, uvideli smo da moramo unaprediti sektor usluga. Taj sektor posreduje između proizvođača i kupca organskih proizvoda. Cilj nam je da ohrabrimo mlade koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa u kreiranju tih usluga", kaže Marković.

Kroz obuke do biznis plana

Mladi preduzetnici će proći obuku u kojoj se razrađuje biznis ideja, njene dobre i loše strane, i na kraju se kreira biznis plan koji je spreman za tržište. Uz Novi Sad, obuke će biti organizovane u Rakovici, Somboru, Subotici i Negotinu. Dobri biznis planovi u start up programima podržani su novcem domaćih i stranih fondova. Potpredsednik Pokrajinske vlade, Miroslav Vasin kaže da će dobri biznis planovi u oblasti organske proizvodnje, kao i do sad, imati podršku pokrajinskih fondova.

Zelena mreža Vojvodine

"Pokrajinska vlada već dugi niz godina podržava ideju da Vojvodina postane fabrika za proizvodnju organske hrane, jer ovakav proizvod ima svoje mesto na tržištu i kvalitet. Cilj je da se podstakne ideja o uzgoju zdrave, organske hrane, u okviru koje je sproveden niz obuka koje su koristile samim proizvođačima u Vojvodini, prevashodno vlasnicima malih parcela. Nakon procesa prečišćavanja zemljišta i proizvodnje, nastupa važna etapa, osvajanje tržišta. U čitavom proizvodno-marketinškom lancu morate imati obučena, stručna lica. Od neprocenjive je vrednosti sposobnost da se ovlada tržištem, kako domaćim, tako i inostranim, jer je organska hrana izvozna šansa čitave Srbije", istakao je Vasin.

Prvi modul obuke u trajanju od tri dana počeo je danas i trajaće do četvrtka, 24. septembra, a drugi od 29. septembra do 1. oktobra. Treninzi se održavaju u zgradi Vlade AP Vojvodine, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad u Plavom salonu od 09.00 do16.00 sati. Razvoju organske proizvodnje u Vojvodini pomažu: Zelena mreža Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova te Nemačka vladina organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ.


Tagovi

Miroslav Vasin Zagorka Marković Milica Toman Start up Obuka Investicije Pokretanje biznisa Projekat acces Biznis plan Fondovi GIZ Zelena mreža Vojvodine Pokrajinski sekretarijat za privredu


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao