Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 12.02.2017. 18:30

Prozor u stanu - vaš mini staklenik

Za gajenje rukole, cvekle, bosiljka ili zelene salate ne treba vam nužno velika bašta. Ovih nekoliko saveta pomoći će vam da ih uzgajate u svom stanu ili kući na potpuno organski način.

Foto: ellsabet.s / Flickr
  • 2.891
  • 384
  • 0

Da biste gajili povrće i začinsko bilje za sopstvenu upotrebu ne treba vam velika površina zemljišta. To možete raditi na okućnici, ali manju količine tih biljaka, verovali ili ne, možete da uzgojite i u stambenim zgradama. Evo nekoliko saveta kako da u svom stanu, na organski način, gajite: rukolu, cveklu, bosiljak ili zelenu salatu.

Prozor ili svetlarnik idealna mesta

Kao i kada je reč o uzgoju biljaka na otvorenom i u ovom slučaju mesto je veoma važno. Začinsko bilje i bebi-povrće možete gajiti pored prozora, na takozvanom simsu, ili ga možete smestiti u svetlarnik. U prostoriji u kojoj gajimo naše biljke temperatura ne bi smela da padne ispod 15 °C. Savršeno bi bilo da temperatura vazduha bude od 20°C do 25°C i da on ne bude suv.

LED diode dobra zamena za sunčevu svetlost

Ukoliko želite da budete malo kreativniji i potrošite nešto više novca možete da napraviti police sa LED osvetljenjem koje će vaše biljke snabdevati dragocenom svetlošću neophodnom za rast i razvoj. U zavisnosti od vrste svetiljke, čiji je izbor na tržištu zaista šarolik, možete ih postaviti iznad saksije na visinu 20 - 60 cm. Ukoliko vam prostor dozvoljava, bolje je odabrati obložene gajbice, sandučiće ili kontenere za gajenje bilja nego više saksijica.

Najbolji su sertifikovani organski supstrat i seme

Za organsko gajenje povrća i začinskog bilja supstrat za setvu mora da bude sertifikovan kao organski. Nasumično uzimanje zemlje nije dobro rešenje, jer u tom slučaju ne možemo pouzdano da znamo da li je ta zemlja tretirana nekim hemikalijama ili veštačkim đubrivima. Obavezno treba da odaberemo zdravo i netretirano seme domaće proizvodnje ili po mogućnosti iz organskog uzgoja.

Ne zaboravite zalivanje i prihranjivanu

Da bi nam biljke rasle i pravilno se razvijale moramo svakodnevno da ih zalivamo mlakom i odstajalom vodom. Prihrana je takođe veoma važna, a za tu namenu treba da koristimo tečna organska đubriva, uz eventualni dodatak aminokiselina.

Rukola idealna za gajenje u stanu

Za gajenje u stanovima ili kućama rukola je najzahvalnija. Razlog je taj što njeno seme brzo i lako klija, a sama biljka se brzo obnavlja pa je moguće njeno češće rezanje. Ovo lisnato povrće, jake arome, bogato je gorkim materijama i hlorofilom, a sadrži magnezijum, gvožđe i mikroelemente. U kulinarstvu se uglavnom koristi kao salata ili dodatak jelima.

Koren i listovi cvekle bogati vitaminima i mineralima

Cvekla, izuzetno zdrava biljka, bogata gvožđem, kalijumom i magnezijum uglavnom se gaji u baštama i to zbog njenog mesnatog korena. Međutim, i za gajenje u stanovima ona može da bude vrlo zahvalna. Cvekla lako klija i brzo raste. U ishrani se mogu koristiti njeni crvenkasti listići ili meki, slatkasti koren od kojeg možemo da pripremamo salate ili multivitaminske napitke.

Salata - dekorativna i hranljiva

O gajenju povrća u zatvorenom prostoru, odnosno kućama ne možemo da govorimo, a da ne pomenemo salatu. Razlog je to što postoji mnoštvo vrsta i oblika ovog lisnatog povrća. Pomenućemo samo neke od njih: zelenolisna, crvenoslina, krecava, puter-meke, gorkasta sladunjava, i tako dalje. Salata osim što je dekorativna, bogata je i biljnim mlekom, višestruko korisnim u ishrani. Pogodna je za kućno gajenje jer lako klija, daje obilje lisne mase, pa se može redovno i obilno konzumirati.

Bosiljak - kralj među začinskim biljem

Na kraju treba pomenuti i to da većinu začinskog bilja možemo da gajimo na ovaj način, ali se bosiljak izdvaja jer se zbog svoje aromatičnosti i lekovitih osobina savršeno se uklapa u mnoge salate ili dodatke jelima. Kao i sve pomenute biljke nije preterano zahtevan, pa ukoliko se ispune minimalni uslovi kada je reč o temperaturi, svetlosti i vlažnosti dobićete biljku koja će vas svakodnevno oplemenjivati opojnim mirisom i kraljevskim ukusom.

Foto: ellsabet.s / Flickr


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Rukola

Rukola

Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito... Više [+]

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potiče iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Organska proizvodnja Srbija Hrana Povrće Salata Rukola Bosiljak Cvekla Stan Kuća Svetlost Temperatura Vlažnost


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!