Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema za jesen
  • 01.09.2016. 13:30

Radovi u poljoprivredi tokom septembra

Septembar je mesec u kojem se beru plodovi iz povrtnjaka i voćnjaka, priprema zimnica, ali je i vreme setve i sadnje raznog bilja.

Foto: Pixabay.com
  • 4.462
  • 459
  • 0

Stiže septembar i većina radova povezana je sa berbom, skladištenjem proizvoda i pripremanjem zimnice. Međutim, septembar je mesec u kojem se seju i sade mnoge vrste voća i povrća.

U toku septembra beru se plodovi mnogih povrtarskih i voćarskih kultura. Berba povrtarskih kultura namenjenih pripremanju zimnice je posao koji obeležava ovaj mesec. Krompir, šargarepa i peršun se vade, čiste, suše i pripremaju za skladištenje. Takođe, treba odbaciti plodove koji su oštećeni ili imaju simptome nekog oboljenja. Beru se paprika, patlidžan, krastavac, paradajz, boranija, bundeve i drugo povrće. Od kvaliteta ubranog povrća, načina berbe i rukovanja ubranim plodovima zavisi i mogućnost njihovog daljeg čuvanja i prerađivanja.

Berba povrtarskih i voćarskih kultura

U voćnjaku se beru jesenje sorte jabuke, kruške, šljive i drugih voćnih vrsta. Kod berbe jabuka veoma je važno odrediti pravi trenutak. Plodovi koji nisu dovoljno zreli, kao i plodovi koji su prezreli teže se čuvaju i skloni su bržem propadanju. Određivanje momenta berbe je važno i za sve ostale voćne kulture.

Septembar je i vreme velikih radova u povrtnjaku i voćnjaku.

Nakon berbe u povrtnjacima je neophodno ukloniti biljne ostatke. Njih možemo da usitnimo i kompostiramo ili mogu da nam posluže za prekrivanje gredica i malčiranje. Od kukuruzovine i biljnih ostataka možemo da napravimo gredicu. Na zemljište položimo deblji sloj kukuruzovine, a zatim sloj biljnih ostataka i pokošene trave. Gredicu prekrijemo slojem zemlje koji treba da bude deblji od 10cm. Tako pripremljena gredica biće spremna za prolećnu sadnju, a na njoj vrlo dobro uspevaju tikvice, dinje i slične kulture.

Ukoliko želimo da produžimo vreme berbe nekih povrtarskih kultura onda treba da ih prekrijemo agrotekstilom ili da formiramo male plastenike. Na taj način možemo da sprečimo štete koje će izazvati jesenji mrazevi. Setvu i sadnju možemo da obavljamo na otvorenom i u zaštićenom prostoru.

Setva spanaća i raznih salata

U jesen se takođe obavlja setva spanaća i raznih salata, u periodima od 10 dana, kako bi se osigurala neprekidna berba. U jesenjoj setvi se vrlo dobro pokazala kombinacija salata - crni luk i matovilac - luk. Za setvu treba koristiti zimske sorte salate koje mogu da podnesu niske temperature tokom zime. Mogu se sejati i saditi rotkvice, rukola, blitva, keleraba. Kod kelja pupčara je potrebno obaviti skraćivanje vrha biljke. Ta radnja će za posledicu imati veće glavice koje se formiraju na stablu. U ovo doba obavlja se đubrenje povrtarske kulture poput kelja pupčara i praziluka, koji treba dodatno zagrnuti zemljom. Krajem septembra sade se beli luk, šalot i srebrenjak.

Kompostnu gomilu treba promešati i rastresti. Zreli kompost je potrebno odvojiti i pripremiti za jesenje đubrenje. Zaražene biljke i biljne ostatke nemojte kompostirati.

Od kvaliteta ubranog povrća, načina berbe i rukovanja ubranim plodovima zavisi i mogućnost njihovog daljeg čuvanja i prerade.

Ovo je pravo vreme za sakupljanje semena povrtarskih kultura, cveća, lekovitog i začinskog bilja. Seme treba očistiti od primesa i oštećenih semenki. Ono se za narednu sezonu uzima samo od zdravih biljaka, jer je seme prenosnik mnogih biljnih bolesti. U septembru se sakuplja seme mahunarki, paprike, patlidžana, nevena, krastavca, paradajza, kadifice i svih drugih vrsta koje gajimo u svom vrtu.

Višegodišnje lekovite biljke, kao što su nana i matičnjak, treba razdeliti i rasaditi, a jednogodišnje sakupiti i osušiti.

U voćnjaku je, pored berbe, vreme za negu i sadnju. Potrebno je pripremiti skladišta za jesenje, kasne sorte voća, odrediti optimalan termin berbe kasnih sorti jabuke i kruške, te pratiti vrednost šećera u grožđu.

Termin za sadnju jagode

Poslednji tremin za sadnju jagode je prva dekada septembra. U starim jagodnjacima potrebno je ukloniti stolone i osušeno lišće. Posaditi beli luk pored bokora jagode. Beli luk je prirodna zaštita od mnogih štetočina i prouzrokovača bolesti jagode.

Prva dekada septembra je period kada se završava kalemljenje voćaka. U voćnjaku treba sakupiti opalo lišće i po mogućnosti ga iskoristiti za pripremu komposta. Sakupiti opale plodove, kao i plodove koji se zadržavaju u krošnji (mumificirani plodovi). Nikako ne treba obavljati orezivanje voćnih vrsta, jer mladari još nisu završili proces odrvenjavanja. Orezivanje u ovom periodu može podstaći razvoj novih prirasta koji će izmrznuti tokom zime. Za orezivanje treba sačekati da mladari odrvene i opadne lišće sa stabla.

Sprovesti pripreme za jesenju sadnju voćnih sadnica. Obaviti pripremu zemljišta.

Septembar je vreme za vađenje lukovica i krtola mnogih cvetnica: dalije, gladiole. Izvađene lukovice i krtole treba očistiti, prosušiti, uskladištiti na tamnom i hladnom mestu u papirnim kesama ili drvenim gajbicama. U ovo vreme se sade lukovice i krtole cvetnih vrsta koje cvetaju rano u proleće.

Septembar je mesec setve mnogih trava, travno-detelinskih smesa, dok je kraj septembra rezervisan za setvu stočnog graška, ozime graorice i žitarica.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Radovi Polje Septembar Jesen Ratarstvo Povrtarstvo Povrtarstvo Povrće Voće Žitarice Voćarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.