Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 20.01.2017. 20:00

Toplana - elektrana na biomasu u 2018. godini

Kombinovana toplana - elektrana (KTE) u Padinskoj skeli, koja za gorivo koristi biomasu, trebalo bi da bude izgrađena do kraja 2018. godine.

Foto: OpenClipart-Vectors / Pixabay
  • 1.250
  • 55
  • 0

Kombinovana toplana - elektrana (KTE) u Padinskoj skeli, koja za gorivo koristi biomasu, trebalo bi da bude izgrađena do kraja 2018. godine. Ovo su svojim potpisima na aneks Sporazuma za ovaj projekat potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Filip Ge.

Ovim se obezbeđuju sredstva u iznosu od 7.597 700 EUR i 973.000 franaka, od strane Švajcaraca, dok Grad Beograd obezbeđuje sufinansiranje u iznosu od 1.500.000 EUR.

Cilj: dostizanje 27% energije iz obnovljivih izvora

Veruje se da će se izgradnjom KTE obezbediti sigurnost snabdevanja škole "Olga Petrov" i bolnice "dr Laza Lazarević" obnovljivom energijom. Kako je rečeno, to je još jedan korak ka dostizanju cilja od 27 % energije iz obnovljivih izvora. Prednost je i što će JKP "Zelenilo Beograd" snabdevati KTE, biomasom iz otpada.

Aleksandar Antic je istakao da je ovaj projekat je značajan za društvo Srbije i da šalje poruku da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije u prvom planu. On smatra da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora važno zbog nas, a ne zbog međunarodnih obaveza.

Srbija sada 23 % energije dobija iz obnovljivih izvora, a potrošnja energije smanjena je za pet odsto u odnosu na 2010. godinu.

Beograd - primer za lokalne samouprave

Kombinovana toplana i elektrana u Padinskoj skeli jedna je od prvih takvih postrojenja u Srbiji. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je ovaj projekat primer kako bi lokalne samouprave trebalo da ulažu u obnovljive izvore energije i racionalizaciju potrošnje.

Dodao je i da se radi na projektu postorojenja za proizvodnju toplotne energije iz smeća u Vinči, te da se zatvaraju kotlarnice. Smatra da će glavni grad biti prva samouprava, koja će osnovati fond za energetsku efikasnost i koja će raditi na sistematskoj zameni fasada i stolarije radi poboljšanja energetske efikasnosti.

Ambasador Ge je objasnio da je ovo pokazni projekat za zamenu upotrebe fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije i naglasio da je energetska efikasnost jedan od prioriteta njegove zemlje u saradnji sa Srbijom.

Naplata grejanja po utrošku

Zakon je spreman, kada je reč o naplati grejanja po utrošku, ali bi prvenstveno trebalo da se radi na energetskoj efikasnosti objekata, kako bi takav način naplate odgovarao građanima, reči su državnog sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zorana Predića. On je podsetio da su energetske kompanije pod direktnom ingerencijom lokalnih samouprava.

Foto: OpenClipart-Vectors / Pixabay


Izvori

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije


Tagovi

Ekologija Obnovljivi izvori energije Energetska efikasnost Toplana Elektrana Biomasa Padinska skela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u