Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 29.02.2016. 12:00

U Srbiji premalo organskih proizvođača jabuka

Šta se dešava sa proizvodnjom organske jabuke u Srbiji? Da li je ta proizvodnja zahtevna? Koliko ima proizvođača i mladih koji su zainteresovani za ovu vrstu proizvodnje? Sve to smo pitali docenta Nenada Magazina sa Katedre voćarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koji dobro poznaje uslove za proizvodnju ovog voća.

  • 3.538
  • 960
  • 0

Poznato je da je jabuka omiljeno voće u Srbiji, kako za jelo, tako i za pravljenje profita. Nutricionisti kažu da ljudima najviše prija voće koje dolazi sa geografskog područja na kom žive te je tu jabuka za naše podneblje neprikosnovena. Takođe, Srbija iz godine u godinu beleži porast u izvozu jabuke, pre svega na rusko tržište. Pozitivan trend u izvozu jabuke doveo je i do povećanja interesovanja za gajenje ovog voća i podizanja novih zasada.

Gajenje organske jabuke je zahtevno

A šta se dešava sa proizvodnjom organske jabuke u Srbiji? Da li je ta proizvodnja zahtevna? Da li ima puno proizvođača i mladih koji su zainteresovani za ovu vrstu proizvodnje? Sve to smo pitali docenta Nenada Magazina sa Katedre voćarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu koji dobro poznaje uslove za proizvodnju ovog voća.

"Savetovao bih da se proizvodnjom organske jabuke bave samo proizvođači koji već imaju iskustva sa proizvodnjom jabuke. Ako se proizvođač opredeljuje za organsku proizvodnju, prva i najvažnija odluka je da odabere lokalitet u kome su agroekološki uslovi povoljni za tu vrstu, odnosno što bliži optimalnim uslovima. Jabuka je zahtevna kultura tako da voćar stalno mora biti u zasadu, tj. ne možete živeti u gradu, a da vam je zasad negde daleko u selu. Što se tiče znanja i veština, ako je u pitanju iskusan proizvođač, mora da se stalno edukuje, da čita, posećuje seminare i radionice. Ako je u pitanju početnik, idealan temelj je da upiše i završi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer Voćarstvo vinogradarstvo ili smer Organska poljoprivreda", objašnjava Magazin.

Investicija od 40 hiljada evra po hektaru

Prema njegovim rečima postoji nekoliko izdanja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ali i drugih institucija na temu organske proizvodnje voća (jabuke). Tako se na tržištu može naći knjiga "Integralna proizvodnja jabuke" u kojoj je delimično obrađena i zaštita u organskoj proizvodnji, zatim "Zaštita jabuke u integralnoj i organskoj proizvodnji", "Organska poljoprivreda" - Izdanje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

"Što se tiče investicija u podizanje zasada jabuke, ona je velika. Ako govorimo o modernim, intenzivnim zasadima, onda je to i 35.000-40.000 evra po hektaru. Pogrešno se misli da organska proizvodnja treba da bude - voćke na livadi ili okućnici koje slobodno rastu, kao što je nekada bilo. To je ekstenzivno voćarstvo, koje proizvođačima ne može da pruži odgovarajuću dobit. Naravno, ukoliko odaberemo jako dobru lokaciju, troškovi investicije mogu biti znatno manji jer ne moramo postaviti protivgradnu mrežu ili ne moramo bušiti bunar za navodnjavanje i slično", dodaje Magazin.

Rusko tržište trenutno nije interesantno organskim proizvođačima

Komentarišući podatak na koji smo naišli da preko 50 odsto proizvedene jabuke potiče iz Italije, Magazin kaže da ni Srbiju sa svojim izvoznim potencijalima ne treba zanemariti.

“Mi smo takođe veliki proizvođači jabuka, ali konvencionalnih. Izvozimo ih u velikoj količini u Rusiju. Zašto nema organskih proizvođača? Taj podatak nije precizan, osim ako se ne odnosi samo na organsku jabuku. Italija je vodeća zemlja po proizvodnji voća u Evropi, sa dugom tradicijom i dobrim agroekološkim uslovima za razne voćne vrste. Konvencionalna proizvodnja jabuke je tamo odavno zamenjena integralnom, a deo proizvodnje je i u organskom konceptu (oko 5%). Srbija nije tako veliki prozvođač jabuke, ali je ona za nas značajna kultura zbog velikog obima izvoza. Što se tiče ruskog tržišta, mislim da ono trenutno nije interesantno za organske proizvođače. Organska proizvodnja, pa tako i organska proizvodnja voća se u Srbiji počela razvijati intenzivnije tek kada je država počela da podstiče proizvođače da se bave ovom proizvodnjom. Od kada su subvencije za ovaj vid proizvodnje smanjene, interesovanje je manje. Ovaj vid proizvodnje nikada neće biti dominantan, ali ima prostora da se razvija. Naravno, samo ako proizvođači u tome vide ekonomsku korist", objašnjava on i ističe da prema njegovim saznanjima u Srbiji nema mnogo proizvođača organske jabuke. "Sem par proizvođača organske jabuke iz Vojvodine, čiji su zasadi do 1 ha površine, ne poznajem druge", ističe.

Mere zaštite

"Pored dobrih agroekoloških uslova, veoma je važno odabrati sortu otpornu, odnosno tolerantnu na prouzrokovače bolesti. Uz ova dva ispunjena uslova, agrotehničke mere i zaštita se znatno lakše izvode. Naravno, u organskoj proizvodnji se mogu koristiti samo jedinjenja registrovana za organsku proizvodnju", ističe on. Na pitanje ima li i nekih posebnih "recepata" kako bi jabuka izrodila kvalitetan plod Magazin kaže da "organska proizvodnja jabuke zahteva profesionalan rad i posao sa puno kritičnih tačaka na koje nas isustvo i literature mogu samo delimično pripremiti, a sve ostalo se često uči u hodu. Međuredni prostor u svakom slučaju treba zatraviti, a kombinacija voćarstva i pčelarstva je idealna za organsku proizvodnju".

Prema rečima našeg sagovornika, sadni materijal je kod nas teško naći, gotovo nemoguće. "Teško je naći sadni materijal koji potiče iz organske rasadničke proizvodnje pa se koriste sadnice iz redovnih rasadnika. Sadni materijal mora biti iz registrovanog rasadnika, da ga prate odgovarajući dokumenti koji dokazuju njegovu zdravstvenu ispravnost. Što se tiče vizuelnog kvaliteta, bolje je uvek kupiti dobro razvijene sadnice sa prevremenim granama. Od sorti, preporuka su one tolerantne na bolesti kao što je Topaz, Pinova, Goldraš, Enterprajz, Krstovača", zaključuje on.

Foto:bigstockphotos.com;Ruud Morijn


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Organska proizvodnja Jabuka Profit Tržište Nenad Magazin Katedra Voćarstvo Poljoprivredni fakultet Novi Sad Edukacija voćara Investicija u voćnjak Izvoz


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]