Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 10.02.2017. 12:45

Da li se pripremate za IPARD?

Konkursi za na sredstva iz IPARD-a, očekuju se u drugoj polovini ove godine. Naši sagovornici još uvek nisu počeli da se pripremaju, tvrdeći da će uslovi biti jako rigorozni, ali i da još uvek nisu dovoljno informisani o uslovima.

Foto: martaposemuckel / Pixabay
  • 3.103
  • 392
  • 0

Prema najavama ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića, prvi poziv poljoprivrednicima za sredstva iz IPARD fondova očekuju se u drugoj polovini ove godine. S obzirom da se na otvaranje konkursa za dodelu sredstava jako dugo čekalo, pitali smo naše poljoprivrednike da li se pripremaju i za koju vrstu investicija će konkurisati.

Rigorozni uslovi

Nikola Radanov, poljoprivredni proizvođač iz Pančeva, smatra da su uslovi za IPARD rigorozni, a dokumentacija preobimna i da je bolje pripremati se za državne subvencije:

"Trenutno se ne pripremam. Pratio sam uslove i mislim da će biti velikih problema. Mnogo uslova treba da se ispuni. Mnogo je lakše apliciranje za nacionalne mere".

S obzirom na to da ima mehanizaciju za rad, kada sredstva iz IPARD fondova budu dostupna i kada vidi kakvi će konkretni uslovi biti, planira da konkuriše za izgradnju silosa.

Branko Džamić iz Aleksandrovca još uvek nije upućen kakve mogućnosti nude dostupni IPARD fondovi. On smatra da bi već trebalo da počne da se priprema, iz razloga što do sada nije ostvarivao nikakvu državnu pomoć. Kada sredstva konačno budu na raspolaganju, plan je da konkuriše za hladnjaču.

Veliko interesovanje za traktore

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Padinska Skela trudi se da pripremi proizvođače. Savetodavac Toda Terzić smatra da su proizvođači u velikoj meri informisani o nastupajućim merama podrške ruralnom razvoju. Samo u 2016. godini nastavnim aktivnostima koje su orgnizovali prisustvovalo je 1.620 slušalaca.

"Interesantno je da najveći otpor prema IPARD-u ispoljavaju proizvođači koji uopšte ne ispunjavaju uslove. Što se tice investcija, najveći broj proizvođača je zainteresovan za kupovinu traktora. Proizvođaci iz Grocke planiraju da investiraju u traktore, hladnjače i protivgradne mreže. Veliko Selo i Slanci imaju u planu investicije u plastenike. Ulaganja u objekte za muzne krave skoro da neće ni biti” objašnjava Terzić.

Foto: martaposemuckel / Pixabay


Tagovi

Traktori Investicije Konkursi


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".