Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede
  • 30.09.2016. 16:00

Dupliran limit kredita

Na jesenjem konkursu kreditni limit je podignut sa 20.000 na 40.000 evra. Otvorene su linije za kupovinu pogonske i priključne mehanizacije, staklenika i plastenika, za tov junadi, sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže. Novina je kreditiranje izgradnje bunara.

  • 1.492
  • 214
  • 0

Jesenjom kreditnom linijom Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede finasniraće kupovinu pogonske i priključne mehanizacije, staklenika i plastenika, a jedan deo novca biće iskorišćen za tov junadi. Kao i u prolećnom ciklusu kreditiraće se sistemi za navodnjavanje i protivgradne mreže. U ovom jesenjem ciklusu po prvi put je otvorena kreditna linija namenjena izgradnji bunara.

Možda i najvažnija vest za ovaj konkurs, a nadamo se i naredne je povećanje kreditnog limita. Upravo ova novost je bila razlog za posetu Fondu za razvoj poljoprivrede i razgovor sa novim direktorom Aleksandrom Bogdanovićem.

"Podigli smo kreditni limit sa 20.000 na 40.000 evra. Ostali uslovi su ostali identični sa ranijim konkursima. Dakle, korisnik nema troškove za obradu kredita niti za podnošenja zahteva. Kamatne stope su zasigurno najniže od svih na tržištu, uzimajući u obzir sve fondove i banke. Za sisteme za navodnjavanje i izgradnju bunara kamatna stopa je 1 % na godišnjem nivou, a za ostale namene je 2%. Grejs period je ostao isti. Računamo da ćemo u oktobru omogućiti kreditiranje sa fondom do 250 miliona dinara", kaže Bogdanović.
Od ovog jesenjeg ciklusa uslov Fonda za kreditiranje kupovine nove poljoprivredne mehanizacije je da mora biti kasko osigurana s obzirom na to da je ona predmet zaloga.

Zašto je dupliran limit?

Svakako da je najznačajnija vest Fonda dupliranje limita pojedinačnog kredita. Razlog za povećanje limita je kreditiranje većeg broja srednjih gazdinstava. Kako je objasnio Bogdanović, Fond je izašao u susret korisnicima koji su tražili da se poveća limit s obzirom na to da iznos od 20.000 evra nije upotpunosti zadovoljavao njihove potrebe. S limitom do 40.000 evra, poljoprivrednici će sada moći da realizuju kupovinu traktora veće kategorije snage ili pak savremenijeg sistema za navodnjavanje većeg kapaciteta. Povećanje limita je ostvareno zahvaljujući razumevanju Pokrajinske vlade kao i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvu, to jest rebalansom budžeta kojim je Fond dobio veću količinu raspoloživog novca. Konkursi Fonda za razvoj poljoprivrede su otvoreni do 17. oktobra 2016.

Uslovi i način konkurisanja za nabavku mehanizacije

Fond će za nabavku poljoprivredne mehanizacije, traktora i priključnih mašina odobravati kredite u vrednosti od 1.000 do 40.000 evra. Pri kupovini traktora neophodno je da korisnik obezbedi učešće od 20%. Konkursom je definisan grejs period od šest meseci, a u ovom periodu obračunavaće se interkalarna kamata. Rok otplate kredita je 60 meseci u šestomesečnim anuitetima.

Sve potrebne informacije o konkursima kao i prijavni list zainteresovani mogu naći na internet prezentaciji Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede na adresi www.fondpolj.vojvodina.gov.rs.

Planovi za 2017. godinu

U Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede najavljuju da će sledeće godine pored postojećih kreditnih linija otvoriti i nove. Naime, kreditiraće se se nabavka opreme za preradu mleka i mesa, a planira se i kreditiranje hladnjača, silosa i skladišta. U Fondu očekuju i da će se poljoprivredni proizvođači u budućnosti okrenuti udruživanju kroz zadruge kako bi ove mere imale pun efekat.


Tagovi

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović Krediti


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."