Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 01.03.2016. 12:00

Kako pomoću sunčeve energije navodnjavati povrće?

Analiza pokazuje da 7,5 kW pika solarnih panela zajedno sa pumpom snage 4 kW mogu u sistemu kap po kap da navodnjavaju čitavih 6 hektara, i da na taj način iskoriste kapacitet jednog prosečnog bunara koji imamo u Vojvodini.

  • 5.760
  • 1.048
  • 1

Kada je reč o energiji sunca prosečan intenzitet radijacije u Srbiji je: 1.350 kWh/m2/god - Vojvodina, 1.400 kWh/m2/god - centralna Srbija, 1.480 kWh/m2/god - južna Srbija, dok je u isto vreme u, recimo Nemačkoj, prosečan intenzitet radijacije oko 1.000 kWh/m2/god. Dakle, imamo dovoljno sunčeve energije za pokretanje mnogih procesa u poljoprivredi. Kako "udesiti" da sistem bude isplativ? U ovom članku ćemo prikazati samo jedan sistem u nadi da će se o ovoj oblasti u budućnosti sve više govoriti.

Primena energije sunca u navodnjavanju

Vladimir Popović
Vladimir Popović

Zanimljivo predavanje na temu primene energije sunca u navodnjavanju na Zimskom seminaru farmera na Tari je održao Vladimir Popović iz kompanije Energize d.o.o.

"Primena solarne energije u navodnjavanju je u svetu vrlo aktuelna. Pojavljuju se sve bolja nova rešenja koja obaraju cenu samih sistema. Oni se koriste u različitim vidovima biljne proizvodnje na mestima gde nije prisutna električna mreža i gde ne postoji adekvatan način napajanja samog sistema. Sistemi solarnih crpnih stanica mogu da se koriste u izolovanim atarima i smanjuju potrebu za dizel pumpama i gorivom koje ih pokreće, kao i kompletnim održavanjem koje sa sobom nosi takav jedan sistem. Najviše se primenjuje sistem "kap po kap". Prednost sistema je u tome što traje 25 godina, nema održavanja samog sistema i uz to nema emisije CO2", kaže Popović.

Isplativost kroz 3 do 4 godine

Sunce navodnjava povrće
Sunce u službi navodnjavanja povrća

On tvrdi da ovakav sistem može biti isplativ za 3 do 4 godine. "Sistem se sastoji od solarnih foto namenskih panela, regulatora i drajvera za samu pumpu, pumpe koje mogu da budu površinske i podzemne, i kompletnog sistema do magistralnog cevovoda, zajedno sa daljinskim upravljanjem, merenjima i upravljanjem na samoj lokaciji. Ideja je da sam korisnik može bez prisustva lokaciji da nadzire i upravlja sistemom i da na taj način oslobodi svoje resurse. Analiza pokazuje da 7,5 kW pika solarnih panela zajedno sa pumpom snage 4 kW mogu u sistemu kap po kap da navodnjavaju čitavih 6 hektara, mada to zavisi od same kulture i da na taj način iskoriste kapacitet jednog prosečnog bunara koji imamo u Vojvodini. Ideja je da se sistem koristi po bunaru", kaže Popović i dodaje da do sada solarna energija nije imala adekvatan inženjering i da zbog toga dosadašnji sistemi nisu nalazili primenu u široj praksi. U naredna dva meseca zainteresovani će moći da prisustvuju puštanju u rad dva sistema (jedan sa površinskom, a drugi sa potapajućom pumpom) koji će se koristiti u navodnjavanju mrkve. Jedan će biti u Begeču, a drugi u Gospođincima.

Ovakve investicije zahtevaju podršku banaka u vidu kreditiranja

Za instaliranje ovakvih sisteme važno je da postoje banke koje su spremne da finansijski podrže ceo posao. Pro kredit banka više od decenije prati projekte u poljoprivredi, a Nenad Tintor potvrđuje da su zainteresovani za kreditiranje solarnih panela u svrhu navodnjavanja. "Stvar je jednostavna. Našim korisnicima, povrtarima, je neophodno kvalitetno navodnjavanje, a trend je korišćenje obnovljivih vidova energije. Naša analiza je pokazala da se jedan ovakav sistem isplati samo na bazi parametra utroška nafte. Povrat ovakve investicije je moguć za tri godine. S tim u vezi mi smo omogućili beskamatno kreditiranje u roku od dve godine. Postoji i kreditni aranžman od 7 godina", kaže Tintor.

Iz firme Energize d.o.o. su nam prosledili spisak šta sve ulazi u investiciju:

  • Usluge izrade studije, dizajna sistema, tehno-ekonomske analize i softverskog proračuna
  • Instalisani kapacitet solarnih PV panela 7.5 KW
  • Kontroler za PV module sa MPPT regulacijom snage 7.5kW
  • Solarna crpna stanica i pumpa nominalne snage 4kW
  • EC drive za sinhronizaciju pumpe snage 4kW
  • Sonda za bunar sa senzorom, senzor pritiska tečnosti
  • DC ormar sa osiguračima i kompletnom zaštitom sistema
  • Komplet aluminijumskih konstrukcija sa izradom betonskog postolja i izradom statike
  • Kompletan sistem nadzora crpne stanice sa daljinskim pristupom
  • Kompletan sistem cevi do magistralnog cevovoda
  • Površina koja se navodnjava: 6ha
  • Iznos investicije: 25.800 EUR (sa PDV-om), bez troškova održavanja
  • Automatizovani sistem bez potrebe odlaska na lokaciju
  • Povraćaj investicije: 3.2 godine

Pre ulaska u investiciju dobro istražiti aktuelne ponude na tržištu

Kao što je na početku navedeno, ovo je samo jedan od sistema koji se nude na našem tržištu. Savetujemo proizvođačima da se pre investicije dobro raspitaju o aktuelnoj ponudi na tržištu. Naravno, treba proveriti i šta će se sve finansirati kada krajem godine budu objavljeni prvi pozivi za IPARD programe.

Za kraj da podsetimo da je na izmaku prošle godine Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine sproveo Javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima. Novac je iskorišćen za nabavku i montažu novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, solarna pumpa za vodu sa kontrolerom, akumulator) i ostale prateće elektro i mašinske opreme. Ukupan iznos za raspodelu novca je bio 9.851.956,25 dinara, a maksimalni iznos koji se dodeljuje po jednom projektu je 800.000,00 dinara.

Dakle, stvari se polako pomeraju sa mrtve tačke i treba biti istrajan u svojoj nameri upotrebe solarne energije za navodnjavanje.

Foto:worldbank.org


Tagovi

Solarna Energija Navodnjavanje Vladimir Popović Nenad Tintor Energize Solarne crpne stanice Solarni paneli Povrtari Beskamatno kreditiranje Pro kredit banka


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]