Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saveti stručnjaka iz Kragujevca
  • 31.05.2016. 12:00

Pas na lancu uzrok gubitka IPARD sredstava?

Donosimo vam manje poznate detalje o uslovima koje jedan poljoprivredni proizvođač mora da ispuni da bi dobio povraćaj novca iz IPARD programa. Šta je podjednako važno kao i biznis plan, i zbog čega proizvođači mogu da ostanu "kratkih rukava"?

  • 6.223
  • 924
  • 0

Da li možete da izgubite sredstva iz IPARD fonda, koji se u Srbiji željno iščekuje, samo zato što je vaš pas čuvar na lancu? Da!

U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kragujevcu, čiji stručnjaci uveliko edukuju Šumadince kako da se pripreme da uzmu novac iz predpristupnih fondova, kažu da zbog naizgled banalne situacije gazdinstvo može da ostane "kratkih rukava". Prilikom konkurisanja mora se voditi računa o svakoj sitnici, pa i o zakonu o dobrobiti životinja.

Treba li završavati fakultet?

Violeta Petrović Vuković
Violeta Petrović - Luković

O tome, i o još nekim manje poznatim pojedinostima, Violeta Petrović- Luković iz PSS u Kragujevcu, kaže da se strogo mora voditi računa. Najpre, gazdinstvo mora biti registrovano i da se najmanje tri godine bavi poljoprivredom. "Ukoliko ne ispunjavaju taj uslov, onda nosilac gazdinstva mora da ima završen fakultet. Ako nema ni jedno ni drugo, i ako prvi put kreće u poljoprivrednu proizvodnju, mora da ispuni normu od 50 časova prakse, koja je usko povezana za oblast u kojoj želi da konkuriše", kaže Petrović - Luković.

Biznis plan ili skraćeni biznis plan?

Već je poznato da su IPARD fondovi interesantni za proširivanje proizvodnje ili za prerađivačke kapacitete. Da bi se konkurisalo potrebno je da konkurs bude objavljen u Službi za agrarna plaćanja. Tada se popunjava zahtev, kada se program odobri, onda se kreće u investiciju. U zavisnosti od visine ulaganja rade se biznis planovi.

"Ako je investicija do 50. 000 evra, proizvođač mora da spremi skraćeni biznis plan. Ako je ulaganje preko 50.000 evra onda poljoprivrednik mora da ima potpuni biznis plan. U tom planu mora da se objasni svaka sitnica. Ne sme ništa da ostane nedorečeno ili neobjašnjeno. A ono što je predviđeno biznis planom, mora i da se ispuni. Proizvođač mora da ima obezbeđena sredstva za celokupnu investiciju, jer po završenom ulaganju sledi provera da li je sve što je navedeno i ispunjeno", navodi Petrović- Luković.

Najmanje 20 krava ili pet hektara voća

Uzgoj krava
Za krave važi slobodan uzgoj

Tek nakon ove procedure se odobravaju sredstva iz IPARD fonda, odnosno povraćaj novca. Da bi se odobrio povraćaj, osim ispunjavanja stavki iz biznis plana, poljoprivrednici moraju da ispune sve standarde, i iz nacionalnog programa i standardne regulative iz Evropske unije, koji se odnose na zaštitu životne sredine i dobrobit životinja.

"U zavisnosti od oblasti kojom se bave, zavisiće i standardi koje moraju da ispoštuju. Važno je da znaju, recimo, oni koji hoće da konkurišu za proizvodnju mleka moraju da imaju najmanje 20 krava. Ili voćari, oni moraju da imaju najmanje pet hektara voćnjaka, te je jasno da je taj novac namenjen većim proizvođačima i nisu toliko uputni za manja poljoprivredna gazdinstva", objašnjava naša sagovornica.

Potvrde od inspekcija i jame za stajnjak

Pas
Pse ne bi trebalo ovako držati

i bez IPARD fonda

Poljoprivredni proizvođači moraju da imaju potvrde od nadležnih inspekcija, od fitosanitarne do veterinarske, u zavisnosti od toga čime se bave. Recimo, stočari moraju da imaju potvrde kako će stajnjak da odlažu u određene jame, sa pravilnim odvodom osoke.

Umesto lanca, za Šarova pravite boks

"Na primer bio je slučaj u Hrvatskoj da je poljoprivredni proizvođač ispunio sve što je bilo vezano za biznis plan i standarde, ali je "pao" i nije dobio sredstva, jer je njegov pas bio vezan. Prema zakonu o dobrobiti životinja, pas čuvar ne sme biti na lancu, već u boksu", upozorava Violeta.

Mlađi od 40 godina imaju prednost

IPARD konkurs može da se očekuje tek za nekoliko meseci. Trenutno se čeka akreditacija Službe za agrarna plaćanja, te se savetuje da poljoprivrednici već razmišljaju o biznis planu. Povraćaj novca je različit, od 50 do 70 odsto za ruralna područja. Nosioci gazdinstva koji su mlađi od 40 godina imaće prednost i veći povraćaj.


Tagovi

IPARD fond Evropska unija Kragujevac PSS Povraćaj novca Biznis plan Zakon o dobrobiti životinja Violeta Petrović Luković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!