Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 30.01.2017. 14:05

Subvencije za mehanizaciju na jesen?

Avgust ili septembar biće meseci u kojima će se objaviti poziv za nabavku poljoprivredne mehanizacije i one za prerađivačku industriju, izrazio je svoje nade ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: dimitrisvetsikas
  • 3.646
  • 451
  • 0

Avgust ili septembar biće meseci u kojima će se objaviti poziv za nabavku poljoprivredne mehanizacije i one za prerađivačku industriju, izrazio je svoje nade ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je otvarajući 13. sajam farmera na Tari rekao da su otklonjeni faktori koji su blokirali akreditaciju za IPARD (Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine).

Bolja praksa nego prošle godine

Nedimović je naglasio da je veoma važno razvijati one koji mogu da naprave dodatu vrednost. Kako prenosi RTS, predstavio je novu praksu:

"Kada podnesete profakturu, mi ćemo doneti rešenje kojim odobravamo da u narednom periodu od 90 ili 120 dana imate mogućnost da nabavite mehanizaciju. Nakon toga ćete dostaviti račun i mi ćemo vam izvršimo isplatu procentualno u skladu sa pravilnikom".

Rečeno je i da je ovogodišnji budžet za poljoprivredu veći za pola milijarde dinara od prošlogodišnjeg, a sve usvojene mere su u cilju jačanja stočarstva, ratarstva, voćarstva, start-ap kredita, protivgradnih mreža i drugo.

Nedimović je najavio i rešavanje problema penzijskog i invalidskog osiguranja za poljoprivrednike. Obaveze će biti definisane u zavisnosti od površina koje poljoprivrednici imaju i delatnosti kojom se bave, odnosno ekonomskom vrednošću koja se pravi. Ideja je da se zaustavi prinudna naplata i da se regulišu dugovi.

Izvor: RTS

Foto: dimitrisvetsikas1969 / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Subvencije Mehanizacija Tara


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.