Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delta Holding
  • 19.01.2016. 18:00

U budžet 2015. uplatili 10,8 milijardi dinara

Kompanija Delta holding u prošloj godini uplatila je u budžet Srbije 10,8 milijardi dinara, što je nešto više nego u 2014. U prošloj godini oblast agrara imala je najveće učešće u ukupnom prihodu Delta holdinga od 53 odsto.

Foto: deltaholding.rs
  • 167
  • 7
  • 0

"Kompanija Delta holding u prošloj godini uplatila je u budžet Srbije 10,8 milijardi dinara, što je nešto više nego u 2014", izjavio je danas izvršni potpredsednik za operativne poslove te kompanije Dejan Jeremić.

Jeremić je na konferenciji za novinare kazao da je ukupni prihod Delta holdinga u 2015. bio 53,2 milijardi dinara, a operativni profit kompanije 5,4 milijardi dinara.

Najveće učešće u izvozu imale su žitarice

Istakao je i da je u prošloj godini oblast agrara imala najveće učešće u ukupnom prihodu Delta holdinga od 53 odsto, kao i da je Delta agrar imao izvoz od 59,1 milion evra što je povećanje od oko 11 odsto u odnosu na 2014. Prema njegovim rečima, najveće učešće u izvozu u prošloj godini imale su žitarice, nešto više od 50 odsto ili 35,55 miliona evra, dok je voće i povrće izvezeno u vrednosti od oko 12,78 miliona evra.

"Najviše se izvozilo u Evropsku uniju, oko 48 odsto ukupnog izvoza ili 29,57 miliona evra, dok je vrednost izvoza u Rusiju bila 17,5 miliona evra ili oko 30 odsto, a u zemlje CEFTA oko 7,85 miliona evra", kazao je Jeremić.

Realizovane i brojne investicije

Delta agrar, kako je dodao, u prošloj godini imao je investicije od sedam miliona evra, među kojima su investicije u sistem za predsortiranje u Čelarevu, sistem za navodnjavanje Kozara u Banatskom Novom Selu, kao i pogon za sušenje Šljiva. Delta holding navodnjava oko 18 odsto svojih površina koje obrađuje, dok je u Evropskoj uniji taj prosek oko osam odsto, a u Srbiji svega oko jedan odsto.

Proizvodnja pšenice i jabuke iznad proseka

Prema rečima Jeremića, Delta agrar je u prošloj godini ostvario prosečan prinos pšenice od 7,66 tona po hektaru, što je oko 46 odsto više od proseka proizvodnje u Srbiji koja je bila oko 4,12 tona po hektaru. "Proizvodnja jabuke je bila 4,5 puta veća od proseka, i proizvedeno je 66,37 tona po hektaru, a dok je prosek u Srbiji 14,84 tona", kazao je on.

Najavljen nastavak ulaganja

Procenjuje se da će investicije u agrarnu proizvodnju ove godine u Delta holdingu biti oko 5,5 miliona evra, a očekuje se da oblast poljoprivrede poveća izvoz za nekih 30 odsto na oko 80 miliona evra. Jeremić je najavio da će u 2016. Delta holding nastaviti sa ulaganjima, među kojima su investicije od oko 29,1 miliona evra u novu poslovnu zgradu u bloku 19 na Novom Beogradu, a sve je spremno i za gradnju tržnog centra Delta planeta na Autokomandi u koji će biti investirano 200 miliona evra.

Foto: deltaholding.rs


Izvori

beta.rs


Tagovi

Delta holding Delta agrar Investicije Oblast agrara Žitarice Izvoz Dejan Jeremić Nova ulaganja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.