Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurs Pokrajinskog sekretarijata
  • 28.12.2016. 14:00

Uručen novac za uklanjanje deponija, poljočuvare i pošumljavanje

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević uručio je ugovore o dodeli sredstava iz pokrajinskog budžeta za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta, opremanje poljočuvarskih službi, kao novac za podizanje novih šumskih zasada na teritoriji Vojvodine.

Foto: Pokrajinska vlada
  • 1.893
  • 407
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je ugovore o korišćenju sredstava iz pokrajinskog budžeta, koja su korisnici ostvarili na osnovu tri konkursa. To su konkursi za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta, za opremanja poljočuvarske službe, kao i konkurs za dodelu sredstava iz godišnjeg programa korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine za 2016. godinu.

Za uklanjanje divljih deponija 11,5 miliona dinara

Kako je ovom prilikom Radojević objasnio zbog toga što je prepoznata potreba uklanjanja divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta, Pokrajinska vlada je po prvi put uvela ovu meru podrške, na šta je pribavljena saglasnost Ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrednost investicija je na nivou od oko 11,5 miliona dinara, učešće Pokrajinskog sekretarijata je oko 8 miliona dinara.

Na ovaj način, u 8 lokalnih samouprava koje su dobile ova sredstva, biće uklonjeno blizu 20 hiljada m3 otpada. On je naglasio da će na ovaj način biti obezbeđeno 17 hektara novog obradivog zemljišta, koje će moći da se, po godišnjem programu lokalnih samouprava, daje u zakup i da se tako ostvare prihodi.

15 miliona dinara za opremanje poljočuvarskih službi

Potpisani su takođe i ugovori sa 7 opština za dodelu sredstava za opremanje poljočuvarske službe. Ukupna vrednost tih ugovora je preko 15 miliona dinara, od toga je učešće Pokrajinskog sekretarijata oko 7,5 miliona dinara. Vuk Radojević je istakao da će Sekretarijat za poljoprivredu nastaviti da sprovodi ove mere i u 2017. godini, te da će se i u narednoj godini za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta obezbediti 15 miliona dinara.

Od APV za razvoj šumarstva 120 miliona dinara

Kada je reč o konkursu za razvoj šumarstva, potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava u vrednosti većoj od 120 miliona dinara. Novac je izdvojen, pre svega, za pošumljavanje, melioraciju degradiranih šuma, širenje mreže šumskih puteva i unapređivanje rasadničke proizvodnje. Sredstva su ostvarila javna preduzeća, kao što su "Vojvodinašume", Nacionalni park "Fruška gora" i Institut za nizijsko šumarstvo, ali to pravo su iskoristila i druga pravna, koja će na svom zemljištu i zemljištu fizičkih lica da podignu nove šume.

Nedovoljna zainteresovanost lokalnih samouprava za pošumljavanje

Koncipirane su mere za povećanje šumovitosti i za narednu godinu i tim povodom je pokrajinski sekretar pozvao sve lokalne samouprave da aktivnije pristupe merama pošumljavanja. Radojević je istakao da je sekretarijat za poljoprivredu je i u 2017. godini obezbedio dovoljno novca za ovu delatnost, ali je izrazio nezadovoljstvo što je samo jedna lokalna samouprava po ovom konkursu iskoristila pravo na bespovratna sredstva za pošumljavanje.

Foto: Pokrajinska vlada


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Vojvodinašume Nacionalni park Fruška gora Institut za nizijsko šumarstvo Šumarstvo Deponije Konkurs Vuk Radojević Pokrajinski sekretarijat Poljoprivreda Zemljište Poljočuvari Poljočuvarske službe Vojvodina Pokrajinska vlada Finansiranje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.