Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budžet poljoprivrede u 2017.
  • 02.12.2016. 08:00

Više novca za agrar u narednoj godini

Za subvencije u poljoprivredi biće opredeljeno 3,284 milijarde, a najveće povećanje budžeta za narednu godinu je u delu podrške investicijama u iznosu od 2,2 milijarde, što je četiri puta više nego ove godine, kada je izdvojeno oko 520 miliona.

Foto: bigstockphoto.com/simazoran
  • 3.677
  • 450
  • 0

Budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za 2017. iznosiće 43,778 milijardi dinara što u odnosu na budžet za 2016. povećanje za 8,11 odsto, odnosno 3,284 milijardi dinara, saopštio je ministar poljoprvrede Branislav Nedimović u Vladi Republike Srbije prvog decembarskog dana.

Za subvencije 3,284 milijardi dinara

Ministar je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da će za subvencije u poljoprivredi biti namenjeno 3,284 dinara. Najveće povećanje budžeta u narednoj godini biće u delu podrške investicijama i to u iznosu 2,2 milijarde. To je četiri puta više nego u 2016. kada je za iste namene bilo opredeljeno 520 miliona dinara.
Budžet Uprave za agrarna plaćanja takođe je povećan, za 2,522 milijarde dinara rekao je ministar i naveo da su za start apove planirana tri izvora finansiranja. Naime oni će se finansirati iz nacionalnog budžeta u iznosu 100 miliona dinara, iz Fonda za razvoj sa više od 120 miliona dinara i kroz projekat Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Premije za mleko ostaju iste

Budžetom je predviđeno, kako je najavio ministar, i iznos od 5.000 dinara po grlu krava za proizvodnju teladi što je novina u sistemu podsticaja. Istovremeno za kvalitetne priplodne krmače uvećani su podsticaji po grlu sa sedam na 10.000 dinara. Premije za mleko će ostati u istom iznosu, sedam dinara po litri mleka, a predviđena je veća podrška pčelarstvu i to kroz podsticaje po košnici sa dosadašnjih 600 na 720 dinara.

Povraćaji i za mehanizaciju, hladnjače, prerađivačke objekte

Budžetom su predviđeni i povraćaji u iznosu 50 odsto ukupne vrednosti specijalizovanih voćarsko-vinogradarskih traktora kao i 50 odsto za hladnjače i objekte za preradu. Ministar je rekao i da su budžetom predviđeni i posebni podsticaji za nabavku opreme i novih priključnih mašina namenjenih koiršćenju u biljnoj i stočarskoj proizvodnji i to u iznosu 40 do 50 odsto vrednosti.

Foto: bigstockphoto.com/simazoran


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Budžet Subvencionisanje Povraćaj Branislav Nedimović Vlada Republike Srbije Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u