Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 26.11.2016. 18:00

Ako samo najkvalitetnije izvozimo, šta mi jedemo!?

Da li se ikad posle konzumacije obroka neko upitao šta je ustvari pojeo, kako je uzgajano to povrće, voće, dobijeno meso ili mleko? Verovatno samo jedan ili nijedan od deset i više ljudi. Nažalost, danas se bira niža cena proizvoda, a kvalitet proizvoda retko koma padne na um.

Foto: Bigstockphoto/alexraths
  • 1.110
  • 412
  • 0

Tokom predavanja o uzgoju povrća i cveća u zatvorenom kontrolisanom prostoru, poznatom kao plastenička proizvodnja, jedan od poljoprivrednika prekidajući profesora je upitao: Ako radimo sve kako treba, po propisima, sa dozvoljenim sredstvima za zaštitu, da li su onda naše povrće i hrana zdravi!?

Uz blagi osmeh profesor odgovara: "Molim vas, molim vas, zapamtite to za sva vremena, ne postoji zdrava hrana, to je mit, komercijalna izjava, shvatite da postoji samo higijenski ispravna hrana i pravilan način njene pripreme" Da li se ikad posle konzumacije obroka neko upitao šta je ustvari pojeo, kako je uzgajano to povrće, voće, dobijeno meso ili mleko? Verovatno samo jedan ili nijedan od deset i više ljudi. Nažalost, danas se bira niža cena proizvoda, a kvalitet proizvoda retko koma padne na um.

Komercijalni trik

Sve više verujem u onaj deo profesorove rečenice da je zdrava hrana, barem tako nazvana komercijalna izjava, magnet koji privlači kupca koji slepo veruje da je pojeo nešto zdravo samo zato što tako piše ne razmišljajući da je prevaren. Onda, sva ostala hrana je nezdrava po takvoj logici!? Suština je ustvari u dobroj poljoprivrednoj praksi, da su ispoštovana sva agrotehnička pravila, korišćen kvalitetan semenski materijal i samo dozvoljena sredstva za zaštitu koja su pravilno aplicirana, adekvatna i kontrolisana obrada u skladu s propisima kao i odgovarajući način transporta na tržište su garant kvalitetnog proizvoda.

Veliki broj akreditovanih sertifikacijskih kuća, stalni monitoring, standardi proizvodnje, revizije, dozvole, kontrole, inspekcije su dovoljan razlog da verujemo u kvalitet proizvoda koji kupujemo. Verovatno, uz pretpostavku da svi rade svoj posao odgovorno i temeljno jer ipak je hrana u pitanju!?

Kupac želi najbolje

Dajte mi kesu, a ja ću sam sebi izabrati, tako otprilike kupci na tržnici biraju paradajz, papriku, jabuke i slično kada kupuju. Ista je filozofija i sa izvozom. Kupac iz inostranstva želi najbolje, najkvalitetnije i to, ustvari i dobije. Česti su naslovi na temu da je neka država obustavila uvoz mesa ili pak da šalje inspektorat kako bi prečešljala sve u državi koja izvozi. Često se čekaju i odobrenja u vezi bezbednosti EU za izvoz pojedinih prehrambenih proizvoda. Šta je ustvari to, nego biranje najkvalitetnijeg proizvoda za sebe?

Svaki izvoz je ekonomski opravdan, a takvo nam opravdanje danas najviše treba i težimo što većem izvozu naročito prehrambenih proizvoda.

Kvalitetan proizvod

Ne podcenjujući ni u jednom momentu proizvodnju domaćeg poljoprivrednika, koja je na zavidnom nivou i u odnosu na neke zemlje EU, kao ni podatak o povećanom izvozu hrane, pa ni rad nadležnih inspekcijskih organa, želim da skrenem pažnju na domaćeg proizvođača i domaće tržište. Zadovoljavanjem domaćeg tržišta stvara se preduslov da izvozimo kvalitetno kako se i traži, ali da i kvalitetan proizvod ostane i kod nas.

Foto: Bigstockphoto/alexraths


Tagovi

Zdrava hrana Kvalitet Komercijalni trik Izvoz


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.