Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Resor poljoprivrede
  • 11.05.2016. 09:00

Čekajući novog ministra poljoprivrede

Novi ministar, ne bi trebalo da bude "hrast na proplanku" već timski igrač. Trebalo bi da bude deo "svetog trojstva": premijer - ministar finansija - ministar poljoprivrede. A da li je novom-starom premijeru stalo do agrara znaćemo po tome da li će prvom čoveku agrara dodeliti funkciju potpredsednika vlade.

  • 1.514
  • 406
  • 0

Svi znamo eksperiment sa žabom i loncem u kojem se voda lagano zagreva. Žaba ne primećuje promenu i na kraju se skuva u loncu. Ako bi ovog vodozemca odmah ubacili u vrelu vodu on bi oprljen odmah iskočio.

Nažalost, isto je i sa poljoprivrednicima. Godinama im se "krešu" subvencije da bi ih na kraju smanjili do besmisla. Primaju naši seljaci svoju dozu medijskog morfijuma tako da na kraju uspavani ne bi ni primetili kada bi im se tražilo da, umesto da daju, treba da plate subvencije. U razgovoru sa mnogima od njih u periodu pred izbore saznao sam da oni od novog ministra poljoprivrede - ne očekuju ništa. Čak šta više, većina od njih ne očekuje nikakve subvencije ni pomoć već od države traže koliko - toliko izvesniju cenu za svoje proizvode, od čega nema ništa. Valjda smo jedina zemlja na svetu čija se vlast sakriva iz liberalnog koncepta ekonomije i slažući ramena konstatuje - "ne možemo mi tu ništa".

Ko je "u igri" za novog ministra poljoprivrede?

Dakle, izbori su gotovi i novi-stari premijer bi trebalo da izdiktira sastav svog kabineta. Možda ćemo nešto više saznati na otvaranju 83. Poljoprivrednog sajma koji bi, prema najavama, sam Vučić trebalo da otvori. I sam je nedavno najavio da mu je resor poljoprivrede prioritetan, a čitajući između redova mogli bismo zaključiti da ministarku SBB čeka - pražnjenje fioka. Za sada, "ispod haube" je u opticaju više imena. Priča se o starom-novom ministru Glamočiću, "mladom jurušniku" iz Sremske Mitrovice Branislavu Nedimoviću, dalje u opciji su i skupštinska vedeta Zoran Babić, a iz opcija ne bi trebalo isključiti ni Danila Golubovića koji nas je predstavljao u Briselu.

Šta sve čeka budućeg "prvog čoveka agrara"?

Bilo kako bilo, novi ministar može da se kreće u dva smera. Da se sakriva iza posnog budžeta ili da se pokuša da se izbori da on bude veći. Naravno za novi, onaj u 2017. Taj posao bi trebalo da počne odmah po imenovanju. U svakom slučaju, očekuje ga ispravljanje "krivih Drina". Pre svega imaće izazov oko GMO-a, novog-starog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kontroli uzurpacije državnih oranica, ukidanju prelevmana na meso, mleko i mlečne proizvode, uvrštavanju u naše zakonodavstvo uslova pod kojim stranci mogu postati vlasnici naših oranica - spisak je podugačak.

Dalje, novi ministar, ne bi trebalo da bude "hrast na proplanku" već timski igrač. Trebalo bi da bude deo "svetog trojstva": premijer - ministar finansija - ministar poljoprivrede. A da li je novom-starom premijeru stalo do agrara znaćemo po tome da li će prvom čoveku agrara dodeliti funkciju potpredsednika vlade. I na kraju, u subotu je otvaranje 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Sve ukazuje da će ga otvoriti Aleksandar Vučić. Svi se nadaju da ćemo tada nešto više znati. I u personalnom smislu kada je reč o ministru, kao i o povećanju sramotno niskih izdvajanja za agrar. Jer, opravdanja više nema. Novi - stari premijer je već četiri godine "u sedlu", a spisak virtuelnih "kočničara reformi" se istanjio. Činjenica je da se "kasa utanjila" i da nema za sve. On je taj koji će odlučiti da li će sa to malo što ima i dalje pokrivati gubitaše, subvencionisati otvaranje novih radnih mesta stranim kompanijama ili uložiti u realnu ekonomiju proizvodnje hrane.

Na kraju, pozivam vas, poštovani čitaoci, da u anketi predložite najbolje personalno rešenje za novog ministra poljoprivrede.


Tagovi

Vlada Ministar Poljoprivrede Aleksandar Vučić Dragan Glamočić Snežana Bogosavljević Bošković Miladin Ševarlić Branislav Nedimović Zoran Babić Danilo Golubović Branislav Bogaroški Dobrivoje Budimirović Bidža


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.