Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino i voda
  • 17.08.2016. 11:00

Koja voda je najbolja za špricer?

Najbolje je piti "čisto" vino. Ako već špricerate, sigurno će vas zanimati rezultati našeg ocenjivanja. Odgovor je skriven u tekstu ispod.

Foto: Mihailo Berček
  • 5.695
  • 560
  • 0

Više puta sam, poslednjih godina, kada me pitaju o usponu vinogradarstva i vinarstva, kod nas manje-više slično govorio: "Eh da nam je u društvu sve kao u vinogradarsko-vinarskom sektoru, gde bi nam bio kraj? Koliko je samo podignuto novih, savremenih vinograda, vinarija, koliko je samo unapređena ambalaža, čepovi, etikete, flaše ... Pa setite se samo koliko se špriceralo 2000. godine a danas je to postalo gotovo jeres". Zato sam se prvo šokirao pa potom i nasmejao kada sam dobio mejl od Mirjane Maksimović, predsednice udruženja "Žene i vino". Dakle, tamo je pisalo:

"Leto je. Vrućine. Ljudi traže načine da utole žeđ. Retki su oni koji prave najbolji izbor: obična, negazirana, umereno rashlađena voda. Neki biraju pivo, neki opet "Coca Colu" ali, nećemo o njima ovoga puta. Ima i onih koji, uprkos tvrdnjama istinskih vinoljubaca da vino ne treba kvariti dodavanjem bilo čega, biraju špricer. Eto, upravo oni su naša današnja tema! Kad već moraju da kvare vino, neka to urade na najbolji mogući način. Dakle, u utorak 16. avgusta 2016. godine u 11 sati, u restoranu Vila Milana u Sremskoj Kamenici: "Biramo najbolju mineralnu vodu za špricer".

Pravljenje špricera prepušteno profesionalcu

"Vinska bratija" na teškom ispitu

Pomislih, ovo je toliko ludo da moram da učestvujem. A komisija respektabilna. Pored pomenute Mirjane Maksimović, tu je bila i Dragana Mladenović (restoran-vila "Milana"), zatim Elizabeta i Mihailo Berček (Top Srbija), Nenad Andrić (Vinovnik.rs), Nenad Basarić (Vino.rs), Aleksa Grubeša (Dnevnik), Miroslav Farkaš (Novosadska TV) i moja malenkost. Dakle, vinska bratija.

Renomirana vinarija nam je izašla u susret i donirala nekoliko boca vina Sevdah u staklenom litarskom pakovanju. Ovo vino, identično je onom koje se prodaje u buteljci pod istim imenom. Razlika je jedino u ceni. Naime, u veleprodaji, cena ovog vina je 240 dinara po litru. Reč je o kupaži sorti smederevka i sovinjon beli što bi trebalo da bude dobra kombinacija za špricer. Špricere smo ocenjivali po OIV klasifikaciji od 100 poena. Naravno, nakon usaglašavanja i preglasavanja, manje više svima nam je prvi put da ocenjujemo špricere. Događaj je zamišljen kao slepa degustacija prvo čistog vina, a onda i razblaženog različitim mineralnim vodama u razmeri 1:1.

Koja mineralna voda je najbolja za špricer?

Jednoglasno smo se složili da vino treba piti "čisto". Ali pošto se nismo zbog toga okupili, morali smo doneti neke odluke. Sabrali smo rezultate slepog ocenjivanja i dobili zanimljive rezultate. Kao najbolju vodu za špricere ocenili smo Minakvu, druga je bila Knjaz Miloš, a treće mesto je zauzela soda voda. Niže rangirane su bile gazirane vode Vrnjci, Heba i kontrolna voda Karađorđe. Sva sreća da je bilo članova komisije iz Beograda i da je degustacija bila "slepa" pošto bi bili etiketirani kao "lokal patriote". Šalu na stranu, možda je najbolje objašnjenje naše odluke dao Aleksa Grubeša konstatujući, da smo "Minakvu" proglasili pobednikom, zato što je ona najmanje oduzela vinu.

Članovi žirija: Đorđe Simović i Miroslav Farkaš

Ne osuđujte špriceraše

Špricer se oduvek pio i piće se. Samo je pitanje u kom obimu i šta će mu biti podloga (nadam se da je vreme Banatskog i Karlovačkog rizlinga za nama). Zato i ne bi trebalo osuđivati ljude koji mešaju vino i vodu. Tog mišljenja je i Igor Luković, urednik časopisa Vino & Fino, čovek čija se reč pažljivo sluša. Nije mu bilo mrsko da skucka nekoliko rečenica na temu "Špricer - za i/ili protiv". Evo šta Igor kaže:

"U špriceru nema ama baš ničeg pogrešnog. Ako možemo da pravimo koktele sa viskijem, sa rumom ili čak konjakom - što danas promovišu i sami proizvođači konjaka, zašto u određenim prilikama ne bismo mogli da napravimo i koktel sa vinom, u ovom slučaju špricer? Naravno, za takvo piće nećemo koristiti velika vina i pićemo ga u određenim okolnostima. Meni lično ne pada na pamet da na livadi, dok sa prijateljima pečem roštilj i jurim za loptom, vrtim Ridlovu čašu sa Šablijem ili da pored reke, družeći se sa ribarima, dekantiram neki odležali kaberne. To je besmisleno, jer u tim vinima ne bih mogao da uživam na pravi način. U takvim i sličnim prilikama rado sebi napravim osvežavajući špricer, u velikoj čaši, pošto pivo retko pijem. Naprosto, to je tradicionalno piće na bazi vina koje je sasvim legitimno i samo teška snobovština može da ima nešto protiv. Naravno da je ono izvan kanonizovane vinske kulture, ali, ponavljam, sasvim je legitimno osvežiti se dobrim špricerom u nekim prilikama. Čak je i Bela Hamvaš pisao o tome".
Dakle, uživajte u vinu! Makar i razblaženom.

Foto: Mihailo Berček


Foto prilog


Tagovi

Špricer Vino Mihajlo Berček Elizabeta Berček Nenad Andrić Nenad Basarić Aleksa Grubeša Miroslav Farkaš


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."