Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest pčela
  • 02.06.2016. 12:00

Američka trulež se pojavila u košnicama

U Apatinu se pojavila američka trulež pčelinjeg legla. Šta u tom slučaju treba preduzeti?

  • 9.269
  • 444
  • 0

U jednom od pčelinjaka, u blizni Apatina, pojavila se bolest poznata po nazivima američka trulež ili američka kuga pčelinjeg legla.

Odmah posle prijavljene sumnje, na teren je izašla šestočlana komisija za zdravstveni pregled pčela. Tu komisiju čine iskusni pčelari iz apatinskog Društva pčelara "Dunav", na čelu sa predsednikom Radetom Stevanovićem.

Nakon pregleda 40-ak košnica, uzeti su uzorci, a ispitivanjem na Veterinarskom institutu u Somboru potvrđeno je postojanje američke truleži na tom pčelinjaku, pa su pod nadzorom Republičkog veterinasrkog inspektora, pčelinja društva spaljena. Nažalost, lekovi za ovu bolest ne postoje već se zaražena društva spaljuju, ma koliko to pčelarima teško padalo.

Zato je jako važno znati koje mere je neophodno preduzeti kako bi se sprečila pojava ove bolesti, a ukoliko se sumnja ipak pojavi, na koji način se utvrđuje prisustvo bolesti i koji koraci slede.

Sve potrebne informacije i preporuke donosimo u video prilogu, a pčelari iz pomenute komisije poručuju: "Najvažnije je zapamtiti to, da nije sramota imati američku trulež, već je sramota ne prijaviti je".


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Američka trulež Pčelarstvo Apatin Rade Stevanović Zdravstveni pregled pčela Pčelinja društva Američka kuga


Partner