Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarenje u gradu
  • 25.02.2017. 20:30

Bečlije pčelare čak i na groblju!

Tokom leta u Beču tako živi i do 200 miliona pčela, a u gradu je trenutno aktivno oko 700 pčelara. Neke od košnica smeštene su na jako neobičnim mestima, kao što su glavno gradsko groblje ili krov gradske skupštine.

Foto: bernswaelz / Pixabay
  • 2.415
  • 288
  • 0

Bečka gradska uprava posebno je zainteresovana za zaštitu pčela, čiji se broj u poslednjih nekoliko godina u celom svetu gotovo prepolovio. Pored savetovanja i brošura kojima edukuju građane, aktivno se podstiče i pčelarenje u gradu.

Košnice na groblju i na krovu gradske skupštine

Tokom leta u Beču tako živi i do 200 miliona pčela, a u gradu je trenutno aktivno oko 700 pčelara. Broj košnica koje su raspoređene po bečkim zelenim površinama iznosi 5.300, a neke od njih smeštene su na jako neobičnim mestima, kao što su glavno gradsko groblje ili krov gradske skupštine.

Jedna od lokacija je i krov Otvorenog univerziteta Hicing (Hietzing), koje ne proizvodi samo vlastiti med, nego zainteresovanima nudi i kurs pčelarstva.

100 evra za usvajanje matice

Ovaj univerzitet pokrenuo je još povodom Dana zaljubljenih zanimljivu akciju u kojoj su svi koji su to želeli mogli da usvoje maticu jedne od košnica i da je nekom poklone. Mogli su da odaberu ime prema kome će biti nazvan i celi roj. Cena ovog zanimljivog poklona iznosila je 100 evra, a usvojitelji su dobili i teglu meda, paketić slatkiša, sertifikat i fotografiju sa imenom košnice. Oni će tokom godine dva do tri puta biti obaveštavani o stanju i napretku matice i njenog roja.

Foto: bernswaelz / Pixabay


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."