Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 12.07.2017. 14:00

Facelija - biljka za sve

Facelija nije zahtevna biljka. Može da podnese skoro sve tipove zemljišta, ali najbolje uspeva na lakšim zemljištima. Seje se na dubinu od 1,5-2 cm u redove sa razmakom od oko 20 cm.

Foto: Andreas Rockstein / Flickr
  • 4.353
  • 157
  • 0

Facelija je biljna vrsta zastupljena na vrlo malim površinama u Sremu. Slična je deteilini. Ima ljubičasti cvet i kada medi veoma je dobra za pašu pčela. Osim toga u Maradiku je koriste i za pravljenje jastuka.

Na obroncima Fruške gore, na nadmorskoj visini od 230 metara veoma dobro izgleda. Seje se u rano proleće, a stiže u vreme između bagremove i lipove paše, odnosno kada su pčele gladne.

Stiže baš kad pčelarima odgovara

Stanimir Javorac - pčelar iz Rume

"Stiže baš onda kada pčelarima odgovara. Veoma je medonosna biljka kada medi jer se događa da i pored veoma lepog cveta, biljka ne zamedi", kaže Stanimir Javorac, pčelar iz Rume. "Meni se upravo to desilo pre nekoliko godina. Facelija je posejana na vreme i primenjena je sva agrotehnika. U vreme cvetanja cvet je bio izuzetno lep, ali biljka nije zamedila, tako da sam pčele morao da selim", dodaje Javorac. Inače, uzgoj facelije može da obezbedi od 100 do 450 kg meda po hektaru i to veoma visokog kvaliteta.

Facelija je i dekorativna biljka

Inače facelija je i dekorativna biljka. Ona dugo i obilno cveta. Može da se koristi i za silažu, seno, za proizvodnju ekološkog đubriva i kao zaštitini usev. Veoma je poželjna i kao prirodni insekticid. Ako se koristi kao međuusev može da smanji brojnost repine nematode i do 30%.

Proizvodnja jastuka od facelije

Osim što je, kada medi, dobra paša za pčele, na Vilinom salašu u Maradiku faceliju nakon žetve koriste i u druge svrhe. Pored proizvodnje meda, porodica Lihvarček se bavi i proizvodnjom jastuka.

Branka Lihvarček

Uslovi proizvodnje

Facelija nije zahtevna biljka. Može da podnese skoro sve tipove zemljišta, ali najbolje uspeva na lakšim zemljištima. Seje se na dubinu od 1,5-2 cm u redove sa razmakom od oko 20 cm. Za setvu se obično koristi od 5 do 10 kg/ha. Cena semena facelije je oko 800 dinara po kilogramu, mada cena može da varira u zavisnosti od vrste biljke.

Foto: Andreas Rockstein / Flickr; Zlatko Markovinović


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što zavisi od setve, vremenskih prilika kao i... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Facelija Maradik Pčelarstvo Proizvodnja jastuka Med Cvet Seme Antibakterijski Hektar Seme Cena Slama


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".