Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo u EU
  • 24.01.2017. 08:30

Manje pčelara, ali više košnica u EU

Zemlje članice EU prijavile su 15,7 miliona košnica, što je 12% više u odnosu na prethodni period programa, od 2011. do 2013. godine.

Foto: groundhog / Pixabay
  • 1.117
  • 55
  • 0

Povećava se broj košnica u Evropskoj uniji, pokazao je izveštaj Evopske komisije. Prijavljeno je 15,7 miliona košnica što je 12% više u odnosu na prethodni period programa, od 2011. do 2013. godine. Iako raste broj košnica, broj pčelara je smanjen za 4%.

Mali pčelari su i dalje osnova pčelarstva u EU. Čak 96% poseduje manje od 150 košnica. Cilj podrške pčelarima je da se poboljšaju uslovi proizvodnje i da se više radi na marketingu, prilikom stavljanja meda na tržište. To uključuje i mere poput poboljšanja zdravlja pčela i tehničku pomoć pčelarima.

Evropska komisija je prvi put podnela ovakav izveštaj, a sledeći se očekuje za tri godine. Njim se analizirala i primena nacionalnih pčelarskih programa, koji se iz proračuna EU godišnje finansiraju sa 33 miliona evra. Najviše novca dobile su Španija (16%), Francuska (11%) i Rumunija (10%).

Izvor: https://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/323_en

Foto: groundhog / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao