Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz meda
  • 26.07.2016. 15:00

Med - izvozna šansa Srbije

Prošle godine izvezeno više od 2.000 tona meda najviše na italijansko, nemačko i norveško tržište.

  • 2.425
  • 119
  • 0

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) objavila je zbornik radova "Unapređenje pčelarstva u Srbiji" u kome je objavljen rad "Med, izvozna šansa Srbije", autorke Mirjane Miščević, sekretara Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda. Na ovaj način uspešno je promovisana Privredna komora Srbije i Grupacija osnovana 2003. godine, koja okuplja gotovo sve predstavnike ove branše.

Srpski med sve traženiji u inostranstvu

Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja se u poslednjih 10 godina intenzivno razvija, a srpski med je sve traženiji u inostranstvu. Proizvodnja meda prošle godine dostigla je rekordnih 12.263 tona, što je čak 179 odsto više nego 2014. U 2015. godini izvezeno je 2.045 tona meda u vrednosti od 9.646.000 dolara, 11 odsto više nego godinu ranije. Najviše domaćeg meda prodato je na tržištima Italije, Nemačke i Norveške, objasnila je Miščević. Otkupna cena meda u Srbiji 2006. bila je oko 1,2 evra po kilogramu u zavisnosti od vrste i pakovanja dok se 2015. kretala između 4,2 - 5 evra. Maloprodajna cena meda u Srbiji iznosi u proseku 800 dinara po kilogramu.

Prirodni resursi u Srbiji pogoduju razvoju pčelarstva

Srbija raspolaže prirodnim resursima, koji su osnov razvoja pčelarstva što ukazuje na ogromni potencijal i mogućnosti za intenzivan razvoj pčelarstva. Prirodni uslovi, umerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za gajenje pčela u Srbiji. Medonosni potencijal omogućava znatno veći broj košnica, prema proceni stručnjaka, više od 1,2 miliona.

Sve više domaćinstava u Srbiji bavi se pčelarstvom kao osnovnim ili dopunskim zanimanjem, ističe Miščević. Ukazuje da je pčelarstvo jedina grana poljoprivrede kojoj su povećane subvencije, što je svakako uticalo i na veću proizvodnju. SANU je u oktobru prošle godine organizovala 8. naučni skup "Unapređenje pčelarstva u Srbiji" koji je okupio veliki broj eksperata u ovoj oblasti.

Foto:bigstockphotos.com;kobeza


Tagovi

Razvoj pčelarstva Košnice Med Izvoz Mirjana Miščević Otkupna cena meda Privredna komora Srbije