Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivnosti ministarstva
  • 20.10.2016. 08:00

Ministar posetio pčelare u Gadžinom Hanu

Ministar je najavio da će 26. oktobra biti doneta odluka u kojoj opštini će biti izgrađen pogon za pakovanje meda.

Foto: mpzzs.gov.rs
  • 461
  • 21
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, najavio je prilikom jučerašnje posete Gadžinom Hanu, da će 26. oktobra biti doneta odluka u kojoj opštini će biti izgrađen pogon za pakovanje meda. Pogon planiraju da udruženo izgrade pčelari.

Priznanje za udruživanje pčelara

Nakon susreta s profesionalnim ali i hobi pčelarima, ministar Nedimović je izjavio da im odaje priznanje iz dva razloga. Prvi je što su se međusobno povezali, a drugi jer pokušavaju da naprave pogon namenjen za pakovanje meda. Iz ovog pogona pčelari bi med plasirali na domaće i inostrano tržište.

"Ovo je jedinstven primer gde se ljudi koji se bave istom proizvodnjom sami povezuju i pokušavaju da naprave nešto što će im obezbediti dodatu vrednost i što će im doneti mnogo više novca nego što su imali do sada", kazao je ministar Nedimović.

Prema njegovim rečima, potražnja za srpskim medom je velika i ovakvo udruživanje proizvođača iz Gadžinog Hana, Bujanovca, Aleksinca, ali i iz drugih gradova u Srbiji, doprineće da se proizvodnja meda u Srbiji još više poveća.

Mere podrške pčelarima

Ministar Nedimović je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine različitim merama podrške, poput subvencija po košnici i nabavci opreme koja se primenjuje u pčelarstvu, pomoći da se ta proizvodna grana razvije. Ministar je podsetio da aktulene mere obezbeđuju 40 odsto uloženih sredstava u nabavku opreme i da je obezbeđen podsticaj u vrednosti 600 dinara po košnici.

Precizirao je da se u najsiromašnijim opštinama Srbije, pčelarima vraća 55 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme. Nedimović je dodao i da su se 32 opštine odazvale na poziv pčelara lokalnim samoupravama da im dostave ponude za izgradnju pogona za pakovanje meda.

Foto: mpzzs.gov.rs


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Branislav Nedimović Pčelari Gadžin han Med Pogon Pakovanje meda


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao