Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevo
  • 20.12.2015. 15:30

Mlade porodice iz grada se okreću poljoprivredi

Usled nedostatka prilika za posao, sve više mladih porodica iz grada se okreće poljoprivredi. Petar Dragojlović iz Kraljeva rešio je da porodično imanje iskoritsti na najbolji način i započne sopstveni biznis.

  • 2.079
  • 789
  • 0

Petar Dragojlović iz Kraljeva, po struci tapetar dekorater, rešio je da spoji lepo i korisno, zanat i poljoprivredu. Kako su šanse za zapošljavanje veoma male, pre pet godina rešio je da započne svoj biznis.

Porodično imanje iskoristio je na najbolji način. Prvo je počeo da se bavi pčelarstvom, da bi ove godine odlučio da uloži i u podizanje malinjaka. U skoro svim poslovima mu pomaže njegova supruga Ljiljana.

Ljubav prema pčelarstvu od malih nogu

Petar je 2010. godine nekoliko rojeva kupio, a nekoliko dobio i danas ima 45 pčelinjih društava, za koje ramove i košnice izrađuje svojim rukama. Društva se nalaze na porodičnom imanju u prigradskom naselju Jarčujak. Ljubav prema pčelarstvu datira još iz detinjstva, zato što se njegov otac bavio pčelarstvom. "Još kao mali sam bio sa babom i dedom na selu, tako da sam od detinjstva zavoleo pčelarstvo i oduvek me je priroda privlačila. Dosta sam čitao o pčelarstvu, što me je dodatno privuklo da se time bavim", kaže Dragojlović i ističe da je učio na sopstvenim greškama i da je svaku grešku skupo plaćao.

Jedan od motiva je svakako i ekonomska korist. "Do sada nisam imao veliku zaradu, zato što su potrebna velika ulaganja da bi se društva razvila. Nadam se da će biti i zarade, sve do sada je bilo investiranje. Ove godine smo proizveli 250kg bagremovog meda od 15 košnica, koji prodajemo na veliko ovlašćenim otkupljivačima. Livadski med prodajemo na malo, kojeg smo proizveli oko 100kg", objašnjava Dragojlović. Prema podacima Saveza udruženja pčelara Srbije, cena meda kreće se u intervalu od 4,2 do 5 evra za 1 kg. I pored toga što pčelarstvo zahteva ulaganja, zbog visoke otkupne cene i postojanja udruženja koje pruža podršku pčelarima, u ovoj grani javlja se sve veći broj proizvođača.

Dobru zaradu donose i maline

Kako se ne isplati prodavati nasleđeno imanje, zato što je cena zemlje niska, Petar se odlučio za još jednu granu poljoprivrede-malinarstvo. Pored Arilja i Ivanjice, Studenički kraj je takođe poznat po proizvodnji kvalitetne maline. Broj malinara i površina pod malinama konstantno se povećava. Na porodičnom imanju u mestu Studenica, on je na 15 ari podigao malinjak. "Pod malinama imamo 15ari i mislim da se od njih može dobro zaraditi. Pošto će sledeće godine biti prva godina berbe, ne očekuje se pun prinos iz razloga što nije oformljena puna visina, a u narednim godinama očekuje se i do 3 tone. Planiramo da prodajemo lokalnim hladnjačama, što je dobra stvar, zato što ne moramo da razmišljamo o plasmanu", otkriva svoje planove ovaj mladi poljoprivrednik.

Prema Petrovom mišljenju od 30 ari pod malinama može porodica lepo da živi, čak više nego od zanatstva, pa i nekih drugih delatnosti. I u ovom slučaju je kombinovao zanatstvo i poljoprivredu. Za podizanje malinjaka sadnice je obezbedio kako kaže kompenzacijom, čija je inače cena 10 din po sadnici. Drvene stubove za malinjak je sam napravio. Kako bi obezbedio sigurne prinose, obezbedio je sistem za navodnjavanje "kap po kap" i pumpu za navodnjavanje. Ta investicija je koštala ukupno oko 600 evra. U planu je postavljanje protivgradne mreže, zato što ovaj proizvođač smatra da je bolje gajiti na maloj površini, ali obezbediti sve uslove za visoke prinose.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Petar Dragaojlović Pčelarstvo Košnice Studenički kraj Malinjaci Bagremov med Cena meda Livadski med Otkupna cena Sadnice maline


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".