Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugroženost oprašivača
  • 15.02.2017. 20:00

Naučnici: sprečite gubitak pčela

Tim naučnika iz Britanije sproveo je istraživanje u kome istražuje posledice koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se sprečio gubitak pčela i ostalih oprašivača.

Foto: katja / Pixabay
  • 1.250
  • 165
  • 0

Tim naučnika iz Britanije sproveo je istraživanje u kome istražuje posledice koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Naglasili su da se zahvaljujući pčelama i drugim oprašivačima u svetu proizvedu proizvodi vrednosti od 233 do 577 milijardi godišnje. Četvrtina useva zahteva makar delimično oprašivanje, a od njih zavisi i stabilan ekosistem.

"Bez oprašivača, mnogi od nas više ne bi bili u mogućnosti da uživaju u kafi, čokoladi, jabuci i mnogim drugim namirnicama, koje su deo svakodnevnog života", rekao je profesor Simon Pots (Simon Gillings Pots), a prenosi SPOS.

Zajednički rad za spas oprašivača

Utvrdili su da oprašivače ugrožavaju: nove poljoprivredne tehnologije, klimatske promene, GMO, pesticidi, širenje bolesti, kao i širenje štetočina i prirodnih neprijatelja oprašivača.

Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se sprečio gubitak pčela i ostalih oprašivača. Naglašena je važnost saradnje vlada i poljoprirednika, kao i cele svetske zajednice.

"Nije sve izgubljeno za oprašivače. Srećom, možemo da im pomognemo. Dalja neaktivnost stvorila bi dodatne pretnje po bezbednost hrane i dobrobit mnogih miliona ljudi", zaključio je Pots.

Foto: katja / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

SPOS


Tagovi

Pčelarstvo Istraživanje Zaštita pčela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.