Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova opasnost za pčele
  • 21.11.2016. 08:00

Novi virus s Havaja preti pčelama

Na havajskom ostrvu izolovan je novoidentifikovan virus "Moku" iz invazivne ose Vespula pensylvanica. Virus posebno ugrožava medonosne pčele.

Foto: bigstockphoto.com/Inventor
  • 1.190
  • 257
  • 0

Nedavna studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, predstavila je novoidentifikovani virus nazvan "Moku" po havajskom ostrvu na kome je prvi put izolovan, iz invazivne ose Vespula pensylvanica. Studija upozorava i na vrlo brz i lak način prenošenja ovog virusa, zbog povećanja populacije invazivnih osa, pa je cela priča predstavljena kao nova pretnja za polinatore širom sveta, prenosi SPOS.

Posebno ugrožene medonosne pčele

Analizu, identifikaciju i karakterizaciju novog virusa uradio je tim koji je predvodila Purnima Pahori, sa Instituta Irlam. Ovaj virus posebno ugrožava medonosne pčele. Purnima Pahori je navela da je upotreba nove, to jest usavršene tehnike genetskog sekvenciranja dovela do učestalog otkrivanja novih sojeva virusa, a da poslednja u nizu sprovedenih studija potvrđuje značaj novih tehnologija u predviđanju posledica koje neka sasvim nova biološka invazija može da izazove.

Virus prisutan u manjem ali postojanom broju

Zaključak studije upućuje na činjenicu da je "Moku" virus aktuelno prisutan u manjem, ali postojanom broju slučajeva u određenim oblastima na Havajima. Verovato je i da postoji veza između pomenute virusne infekcije i povećanog broja gubitaka pčelinjih zajednica. Dalja istraživanja će biti usmerena u pravcu detaljnije evaluacije zaraženih zajednica.

U principu, izazovi u budućnosti koja donosi sve razvijeniju tehnologiju i olakšava rad biologa, biće samo procena biološke relevantnosti novootkrivenih patogena i ispitivanje uloge koju određeni patogen ima u ekologiji svog domaćina. Na konkretnom primeru, vrlo dobro se zna kakvu štetu pčelinjoj zajednici pričinjava varoa, ali otkriće novog patogena kao što je "Moku" virus, navodi da se moraju uložiti veliki napori da bi se došlo do konkretnih činjenica o štetnosti po domaćina, u ovom slučaju medonosnih pčela.

Nova saznanja podsećaju i da je borba protiv osa na pčelinjaku važan deo svakodnevnih obaveza pčelara jer, pretnji je sve više.

Foto: bigstockphoto.com/Inventor


Izvori

SPOS


Tagovi

Virus Moku Havaji Medonosne pčele


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.