Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 17.05.2016. 18:40

Ostvarena saradnja na zaštiti pčela od trovanja

Pčelari i proizvođači pesticida zajedno protiv trovanja pčela

  • 1.037
  • 50
  • 0

Udruženje SECPA (Udruženje proizvodača sredstava za zaštitu bilja) čije članice su: Adama, BASF, Bayer, DOW Agriosciences, DuPont, Syngenta Agro i Belchim CP, u saradnji sa SPOS-om i Odborom za zaštitu pčela SPOS-a završilo je rad na kreiranju zajedničkog lifleta koji sadrži osnovna pravila koja korisnici sredstava za zaštitu bilja i pčelari treba da poštuju ukoliko žele da sačuvaju pčele, i ovde te liflete možete pogledati i preuzeti.

Veliki korak u rešavanju problema trovanja pčela

Ova saradnja SPOS-a i SECPA prvi je ozbiljan korak u saradnji sa navedenim kućama koje proizvode pesticide, sa ciljem upoznavanja poljoprivrednika sa pravilnom primenom pesticida, kako ne bi dolazilo do trovanja pčela. Ovo je još jedna mera kojoj je pristupio SPOS u cilju rešavanja ovog velikog problema savremenog pčelarstva.

Posao nije bio nimalo lak i trajao je nekoliko meseci (prvi sastanak je održan 10. decembra 2015), ali je završen na obostrano zadovoljstvo i konačno je usaglašen tekst lifleta. Iz SPOS-a su na lifletu radili predsednik Rodoljub Živadinović i predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Dejan Marković.

Liflet je u potpunosti usaglašen sa zakonskim propisima, a ima poruke za pčelare kao i za poljoprivrednike odvojeno. Ova dokumenta možete naći u prilogu članka.

Foto:bigstockphotos.com;bernardbodo


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Dokumenti


Izvori

SPOS


Tagovi

Zaštita pčela Pčelari Trovanje pčela Pčelarstvo Rodoljub Živadinović Dejan Marković SPOS SECPA Pesticidi Sredstva za zaštitu bilja