Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pčela
  • 08.01.2017. 14:00

Otkrivena bakterija koja zimi ubija pčele?

Naučnici sa univerziteta Viskonsin u SAD otkrili su novu vrstu bakterije za koju je vrlo moguće da utiče na uginuće pčela tokom zime.

Foto: Print Screen / Kare
  • 8.750
  • 431
  • 0

Džim Burit (Jim Burritt), profesor biologije sa univerziteta Vinskonsin u SAD, otkrio je sa svojim saradnicima novu vrstu bakterije - Serratia marcescens strain sicaria, prenosi Kare 11. Veruju da je ona uzročnik uginuća pčela, koje se tokom zime dešava širom sveta.

Buritovi studenti su uzeli uzorke krvi iz više od 3.000 pčela iz osam država u Istočnoj Minesoti i zapadnom Viskonsinu. Utvrdili su da je ova bakterija prisutna u pola pregledanih košnica.

"Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je ba ova bakterija uzročnik uginuća pčela, ali ona se nalazi u velikim koncentracijama u krvi", napominje Burit.

Burit je i sam pčelar i pretrpeo je velike gubitke. Uginulo mu je na stotine pčela, a u proteklih nekoliko godina 80 odsto od kolonije koju je imao.

Foto: Print Screen / Kare11


Tagovi

Bakterija Pčele Zimsko uginuće


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.