Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prikupljanje i plasman meda
  • 26.02.2017. 13:30

Pčelari dobijaju pogon u Rači!

Predstavnici SPOS su najavili da je u planu izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda, koji će se nalaziti u Rači, između Smederevske Palanke i Kragujevca. Veruje se da će to omogućiti siguran otkup i najbolju cenu.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 3.423
  • 836
  • 0

Javno potpisivanje Sporazuma o saradnji na gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda biće održano na devetom Državnom pčelarskom sajmu, 04. marta, prenosi sajt Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). U planu je da ovaj pogon bude smešten u Rači, između Smederevske Palanke i Kragujevca.

Stop ucenama!

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS kaže da je jedan od razloga želja da niko više ne ucenjuje pčelare, kao što su do sada otkupljivači radili, kada je reč o cenama meda. Dodaje da je prošla godina bila katastrofalna i da bagremovog meda uopšte nije bilo.

"Ipak, izvezli smo za 100 tona više meda, nego u 2015. godini, koja je bila odlična. Prema tome, potražnja za medom postoji, ali zbog ucena i poremećaja tržišta od strane nesavesnih otkupljivača došlo je do gubitka tempa u izvozu i to je problem koji moramo da rešimo. Neće biti lako ni kada se napravi pogon, ali sva suma će ići pčelarima", objašnjava Živadinović.

Prošle godine dostignut je maksimalan broj košnica u istoriji srpskog pčelarstva. Obeleženo je preko 970.000 košnica, a veruje se da se pčelari sa još 200.000 neobeleženih.

Banatski pčelari se slažu da će pogon rešiti problem plasmana, ali i omogućiti stvaranje brenda srpskog pčelarstva. Veruju da će biti siguran otkup i najbolja cena. Kažu da će to biti i dokaz da SPOS radi za dobrobit pčelara.

Borba sa falsifikovanim medom

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) usmerio je svoju pažnju ka borbi za tržište i rešavanju problema niskih otkupnih cena meda. U fokusu je i pojava falsifikovanog meda. Vlada Srbije formirala je Operativni štab na čelu sa savetnikom premijera Draganom Glamočićem, a prvi rezultati su ohrabrujući.

"Strani kupci dođu u Srbiju, kupe med u marketima, odnesu ga na analizu i kažu kako mislimo da im prodajemo med kada je neispravan. Iako imamo zalihe iz 2015. godine, ne možemo da ih prodamo, jer više od 1.000 tona meda se proda na tržištu Srbije, a da nije videlo pčelu", kaže Rodoljub Živadinović.

Više u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Rača SPOS Med Otkupna cena Pogon


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB