Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola pčelartsva
  • 20.02.2017. 12:30

Počinje zimska škola pčelarstva

Društvo pčelara "Obrenovac" organizuje zimsku školu pčelarstva, koja će trajati narednih mesec i po dana. Namenjena je početnicima, ali i onima koji već pčelare.

  • 2.126
  • 302
  • 0

Pčelarstvo je danas u našoj zemlji rentabilna i atraktivana grana poljoprivrede, naš med je cenjen i tražen u svetu, pa iz godine u godinu i izvoz meda raste. Na pčelarskoj mapi Srbije značajno mesto zauzimaju i obrenovački pčelari, pa zbog toga društvo pčelara "Obrenovac" i ove godine organizuje škole pčelarstva, a prva u nizu biće zimska škola.

Teorija i praksa

Zimsku školu pčelarstva pohađaće 35 polaznika starosti od 15 do 45 godina. Među njima ima onih koji su se oprobali u pčelarstvu, ali i apsolutnih početnika u ovoj grani poljoprivrede.

"Predviđeno je 18 teorijskih časova, kao i dva terenska časa. Najpre će polaznici učiti samo teoriju, koja će krenuti bukvalno od samog početka, da bi se kasnije, izlascima na teren, polaznici upoznali i sa tipovima košnica", ističe Branislav Vićentić, predsednik društva pčelara "Obrenovac".

Iskusni predavači

Zimska škola pčelarstva održavaće se ponedeljkom i sredom od 19 do 20:30 u velikoj sali opštinske zgrade u Obrenovcu, i trajaće narednih mesec i po dana. U školi će se učiti o osnovama pčelarstava, od anatomije pčele, pa do samog uvoda u osnove pčelarstva. Organizatori su se sa razlogom odlučili baš za zimsku školu pčelarstva.

"Pčele trenutno zimuju i oko pčelinjaka nema mnogo posla, do prvih toplijih i prolećnih dana, te je ovaj period pravi termin za zimsku školu pčelarstva", ističe Vićentić.

Školu će voditi Ljubodrag Stanišić, doktor veterinarske medicine, a svoje iskustvo sa polaznicima podeliće i iskusni obrenovački pčelari.

Dodatna predavanja

Uporedo sa ovim časovima, društvo pčelara "Obrenovac" organizovaće i dva dodatna predavanja. Jedno predavanje biće u vezi sa značajem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i konkursa na koje se budući pčelari mogu javiti da bi dobili subvencionisanu opremu kojom će nastaviti da pčelare. Drugo predavanje će biti u vezi sa unapređenjem eko sistema i sadnju medonosnog bilja u opštini Obrenovac.

Iz Društva pčelara ističu da žele da pčelari početnici shvate značaj sadnje medonosnog bilja za unapređenja životne sredine, jer će to dati mnogo bolje rezultate u njihovom radu u narednom periodu.

Osim pomenutih predavanja, obrenovačko društvo pčelara, koje trenutno broji oko devedeset članova, ove godine će organizovati dvadesetu jubilarnu izložbu meda i pčelinjih proizvoda, kao i obeležavanje stogodišnjice od osnivanja Društva pčelara u Obrenovcu.

Photo: Pellegrini farmgirl / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Zimska škola pčalarstva Obrenovac Društvo pčelara Obrenovac Predavači Predavanja Med Pčele Košnice


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.