Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Superpčele
  • 17.07.2016. 12:00

Superpčele biće otporne na varou?

Istraživači sa Univerziteta Manitoba u Vinipegu počeli su da rade na proizvodnji jačih pčela, takozvanih superpčela, sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje različitim opasnostima.

Foto: Silberfuchs/pixabay.com
  • 2.030
  • 104
  • 0

Svetska populacija pčela se nalazi u najtežem položaju, dok na hiljade pčelinjih društava umire svake godine. Ova činjenica navela je naučnike da pokušaju da sačuvaju preostalu populaciju parenjem običnih pčela sa novim i otpornijim superpčelama, piše portal bh pčelar.

Pčelari širom sveta žale se na loše godine u poslednjih nekoliko decenija, upravo zbog pada pčelinjih populacija koji je uzrokovan insekticidima, virusima i varoom. To je navelo istraživače sa Univerziteta Manitoba u Vinipegu, da počnu da rade na proizvodnji jačih pčela sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje različitim opasnostima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, virusi i grinje su prošle godine bili odgovorni za smrt 85% pčela na Bliskom Istoku, 10-30% pčela u Evropi, i skoro trećinu pčela na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Ove brojke zabrinjavaju naučnike s obzirom na to da 90% svetskih useva koji se koriste za hranu oprašuju upravo pčele, a njihovim nestankom gubi se 83 biliona dolara svetske privrede, ali i dovodi do gladi preko milijardu ljudi širom planete.

Stvaranje otpornijih generacija

Kako bi postigli ove rezultate, kanadski naučnici su u pčelarske kolonije širom Kanade ubacili matice koje su imale određene karakteristike, nakon čega su ih podvrgnuli testiranjima na različite bolesti, poput virusa, grinja, pesticida. One generacije koje su preživele se dalje koriste za parenje i uzgajanje za narednu sezonu, a naučnici se nadaju da će na taj način vremenom dobiti pčele potpuno otporne na bolesti.

Ono što su dobili bilo je i više nego što su se nadali. Ne samo da su nove pčele bile otporne na štetočine i viruse, već su bile sposobne i da prežive oštre zimske uslove. Rezultati su iznenađujući s obzirom na to da tek 46% evropskih pčela preživi zimu, dok su njihove superpčele imale šanse za preživljavanje do 75%.

Naučnici naglašavaju da je trivijalno verovati da će ove superpčele označiti kraj običnih pčela, i čitave krize u kojoj se nalazi svetska prehrambena industrija, s obzirom na to da zagađenje životne sredine, klimatske promene i razorni pesticidi imaju daleko smrtonosnije posledice na svetsku populaciju pčela.

Izvor: bhpcelar.com, Foto: Silberfuchs/pixabay.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčele Pčelarstvo Superpčele Varoa Pčelari Bolesti pčela

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta