Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrenovac
  • 29.12.2016. 17:00

U pčelinjaku našao svoj mir

Uz podršku prijatelja, nakon teškog perioda u životu, naš sagovornik je odlučio da se bavi pčelarstvom. Kaže da je u pčelinjaku naša svoj mir i posebnu zahvalnost duguje svom prijatelju, mentoru i drugim pčelarima koji su mu pružili podršku.

Foto: Dalibor Jovanović
  • 8.882
  • 928
  • 0

Naš sagovornik se pčelarstvom bavi oko godinu i po dana. S obzirom na to da je njegov deda bio profesionalni pčelar, u šali kaže da je oduvek voleo med, ali ne i pčelarenje. Nakon teškog perioda u životu, svoj mir je našao u pčelinjaku.

Dalibor Jovanović (33) iz Obrenovca je pre više od godinu dana kupio pčelinja društva, dok je po jedno dobio od svog prijatelja i mentora. Pčelarstvo ga je odavno interesovalo, ali nikako nije stigao da se posveti tome. Na žalost, teška operacija glave, dovela je do toga da se Dalibor nalazi u invalidskoj penziji, nakon čega je odlučio da se posveti pčelarenju. Fizička slabost desne strane tela, koja je nastala kao posledici operacije, ne sprečava ga da se bavi pčelarstvom.

Pomoć prijatelja i mentora

„Imao sam operaciju 2008. godine, to je za mene jako težak period. Od tada sam u invalidskoj penziji. Desna strana tela mi je slabija, ali me to ne sprečava da pčelarim. U tome sam našao svoj mir, za šta je najviše zaslužan moj prijatelj pčelar Bojan Stanković. O pčelarstvu učim iz razne stručne literature, ali i od mog mentora Ejuba Selimovića, velikog pčelara, na čemu sam mu posebno zahvalan“ objašnjava Bojan.

Ejub je za Dalibora napravio šestoramu košnicu (klasičnu LR nukleus) i desetoramu-Ejubovu košnicu (kratkoramu LR košnicu) jedinstvenu po dimenzijama, koje su lakše za maipulisanje. Ukoliko bude imao uspeha, Dalibor će pčelariti samo sa ovim košnicama.

Zadovoljstvo kao motiv

On naglašava da ima mali broj društava, tako da za sada nema finansijsku korist i da je zadovoljstvo najveći motiv za bavljenje pčelarstvom: „Kada sam počeo da pčelarim, manje sam nervozan. Pčelarim pre svega iz zadovoljstva. Impresionira me mir koji imam kada sam među pčelama, vreme mi proleti.“

Kako je naš sagovornik početnik, on pčelari zajedno sa svojim prijateljem Bojanom. Zajedno obavljaju poslove u pčelinjaku i vode društva na ispašu. Oni takođe imaju zajedničke planove da proširuju pčelinjak. U cilju razmene iskustava i saradnje, sa drugim pčelarima se povezuje preko društvenih mreža i raznih manifestacija. Posebnu zahvalnost duguje Zoranu Tumbaševiću i Dimitriju Nikoliću, za koje kaže da su veliki pčelari.

Naš sagovornik objašnjava da je izuzetno posvećen pčelarstvu i da čim ustane, počinje da uči. U tome ima podršku svoje supruge, ali i ćerkice, koja je uz oca zavolela pčelarstvo. Plan je da se u budućem periodu još više posveti edukaciji, kako bi bio što uspešniji pčelar.

Foto: Dalibor Jovanović


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Dalibor Jovanović


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.