Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 05.10.2016. 16:00

Uzgoj pčela i proizvodnja meda na Fruškoj gori

Pčelinjak, smešten na oko pet kilometara od Bočina, na Fruškoj gori, u vlasništvu je prvog komandira područno­-vatrogasne jedinice Beočin što mu je zvanično zanimanje. Ali istovremeno, Radomir je i pasionirani pčelar, koji ovaj posao radi iz hobija, mada ako se sagleda način na koji se bavi pčelarstvom slobodno se može reći da je to mnogo više od hobi zanimanja

Foto: bigstock/Arie Storm Fotografie
  • 1.111
  • 36
  • 0

Ovaj predivni pčelinjak, smešten na oko pet kilometara od Bočina, na Fruškoj gori, u vlasništvu je prvog komandira područno­-vatrogasne jedinice Beočin što mu je zvanično zanimanje. Ali istovremeno, Radomir je i pasionirani pčelar, koji ovaj posao radi iz hobija, mada ako se sagleda način na koji se bavi pčelarstvom slobodno se može reći da je to mnogo više od hobi zanimanja.

Strast prema pčelarenju, smatra Radomir, nasledio je od svojih predaka koji su se bavili ovim zanimanjem. Za njega ovaj posao i nije posao jer dok radi, ovaj poljoprivrednik iz Beočina istovremeno uživa i odmara se.

Broj društava u pčelinjaku varira

Plac na kojem je lociran matični pčelinjak je školski primer uslova koje treba da zadovolji. Zastupljeni su šarena ladovina kao i bogat biljni svet, a u blizini je i šuma. U pčelinjaku broj društava varira od 200 do 350. U zimskim uslovima, ostane oko 250. Broj društava u mnogome diktira i potražnja meda na tržištu.U svom radu Radomir koristi LR košnice, a u njegom, ili bolje reći u vlasništvu pčela, je i trnka košnica napravljena od pruća, divlje loze i kravlje balege.

Med visokog kvaliteta

Radomir se odlučio da med plasira uglavnom na izložbama meda i sajmovima kao i u svom domu. Ima stalne mušterije, i kako kaže ko jednom od njega kupi med nastavi i dalje a razlog za to je kvalitetan med."Kada sam počeo da pčelarim zakleo sam se da iz mojih košnica i kuće neće izaći ništa što nije pčela napravila" , ističe Radomir, objašnjavajući tako svoj odnos prema poslu. Odlučio se za ovakav vid prodaje jer plasman meda preko veleprodaje smanjuje vrednost visokokvalitne robe.

Uskoro, kako se nada, Radomir veruje da će mu se u poslu pridružiti njegovi sinovi koji će u budućnosti na blistav način obavljavljati zadatke neophodne za postizanje blistavih rezultata u pčelarenju.

Više o pčelinjaku na Fruškog gori pogledajte u prilogu:

Foto: bigstock/Arie Storm Fotografie


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Fruška gora Med Radomir Lazić LR košnice Trnka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB