Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 04.12.2015. 12:00

2015. - toplija nego ikad!

Čovek više ne može da okreće leđa prirodi i ima dužnost da učini nemoguće, i to veoma brzo. Globalno zagrevanje i rast populacije kucaju na vrata.

Foto: pixabay.com
  • 103
  • 8
  • 0

Sa 12. Međunarodnog kongresa o klimatskim promenama, Climate: Last call, koji se održao od 18. do 20. novembra 2015. u Rietiju, proizašao je apel naučne zajednice pod naslovom Burning Earth: 2015. - toplija nego ikad.

U 2025. godini više od 2.5 milijarde ljudi biće primorano na život sa nestašicom vode, tvrde naučnici. Danas je taj problem evidentan u Africi, gde zbog nestašice vode i suše godišnje umire 1.5 milion dece. Kako saznajemo iz projekcija, nije dovoljno zaustaviti porast temperature vode za dva stepena jer ekološka šteta je već učinjena.

Nema više čekanja, Zemlji treba rešenje. Kako zaustaviti dramatično povećanje temperature koje bi do kraja veka moglo da dovede do povećanja prosečne temperature od 5 Celzijusovih stepeni.

Kontinuiran rast globalne temperature

U izveštaju Hansa Joakima Šelnhubera, direktora Potsdam Instituta za istraživanje klimatskih promena i člana Pontifikalne akademije nauka, stoje zabrinjavajući scenariji. On se fokusirao na kontinuiran rast globalne temperature u poslednjih 135 godina, tokom kojih smo uneli milijarde tona ugljen-dioksida u atmosferu.

"Ovo povećanje, ako ne uspemo da ga blokiramo efektivnim reformama, dovešće do povećanja temperature od pet stepeni do kraja 21. veka, što bi značilo kraj za našu civilizaciju." Takvo povećanje temperature dovelo bi do ireverzibilnog otapanja glečera na Grenlandu, sa posledičnim povećanjem nivoa mora od sedam metara.

Dezertifikacija i nedostatak vode

"Ako do tada uspemo da potrošimo i sva raspoloživa fosilna goriva u rezervama, ući ćemo u fazu kada bi zagrevanje moglo da naraste za 8 do 10 stepeni do 2300., sa povećanjem nivoa od 50 metara. Čovek više ne može da okreće leđa prirodi i ima dužnost da učini nemoguće, i to veoma brzo. Globalno zagrevanje, nejednakost u distribuciji bogatstva u svetu i rast populacije kucaju na vrata."

Za to vreme, međutim, postepeno zagrevanje planete dešava se uporedo sa sve češćim ekstremnijim vremenskim prilikama. Kao dodatak globalnom zagrevanju, postoje posledice koje uključuju progresivnu dezertifikaciju mnogih područja na planeti, a nedostatak vode prati takvo stanje čak i u razvijenijim zemljama.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Globalno zagrevanje Fosilna goriva Climate Last call Hans Joakim Šelnhuber Zagrevanje planeta Otapanje glečera


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.