Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utočište za stare i izrabljene životinje
  • 26.12.2016. 11:00

Azilu za konje potrebna hrana

Azil za konje "Saro brdo" u Lapovu osnovan je pre godinu ipo dana i do sada je u njemu spašeno desetine mučenih i ostarelih životinja. Uz pomoć donacija napravljene su zimske štale, ali apel za hranu stalno je otvoen

  • 2.382
  • 562
  • 0

Jedini azil za konje "Staro brdo" u Lapovu uspeo je u poslednjem trenutku da uz pomoć donacija napravi zimske štale za životinje koje su spašene od klanica ili su bile zlostavljanje kod vlasnika. Međutim, volonteri ovog jedinstvenog azila na Balkanu apeluju na poljoprivrednike da im treba hrana za konje. Do sada azil je hranu takođe nabavljao od ljudi dobre volje.

U azilu trenutno je 11 konja koji su u ovu šumadijsku varošicu stigli zahvaljujući volonterima koji su ih spašavali. Neke su uzimali ispred klanica, u kojoj bi tragično završili posle uspešnih trkačkih karijera, neki od njih su surovo zlostavljani ili terani na težak rad u šumama. Ovde se oporavljaju od rana ili psihičkih posledica torture. Željko Iličić, koordinator azila "Staro brdo" kaže da nemaju stalne izvore prihoda, već da se o konjima brinu isključivo od donacija.

Volonteri kose napuštene livade

Željko Iličić

"Jedan deo hrane šalju ljubitelji konja, ili nam poljoprivrednici iz okoline daju da kosimo njihove pašnjake i livade koji njima nisu potrebni. Kad vidimo napuštene parcele mi ih pokosimo", kaže Željko Iličić, koorodinator azila za konje "Staro Brdo". Azil postoji godinu i po dana i do sada je kroz njega prošlo više desetina konja i magaraca iz cele Srbije kojima je bila potrebna pomoć. Donacijama su napravljene zimske štale da konji ne bi bili na otvorenom. Azil je za konje, kuća na pola puta, jer posle oporavka oni se udomljavaju. Međutim, i tu postoji problem.

Postanite pravi udomitelj i prijavite zlostavljanje

"Svega pet odsto zainteresovanih koji bi želeli da uzmu konja pravilno shvata našu misiju. Većina njih bi da uzme životinju za priplod ili rad. Naša ideja je da ovi konji zaslužuju mirnu starost. Sa svakim udomiteljem potpisujemo ugovor i strogo ga kontrolišemo. Ovo su životinje koje su prijatelji i nećemo dozvoliti da ponovo budu maltretirane", naglašava Iličić.
Do sada je desetak konja udomljeno, neki su na žalost uginuli zbog povreda, zanemarivanja ili izgladnjivanja. Neki nikada neće moći da budu udomljeni zbog teških psihičkih oštećenja. Iličić apeluje da svako ko zna ili vidi da vlasnici zlostavljaju konje u njihovoj sredini može da se obrati azilu, ali pre toga moraju slučaj da prijave veterinarskoj inspekciji, koja je obavezna da izađe na teren i izvrši uviđaj.

"Tek nakon prijave možemo da izađemo na teren i reagujemo. Pohvalio bih lokalne uprave i inspekcije iz Lapova, Kragujevca, Jagodine koje više nego revnosno rade svoj posao" dodaje Željko.

Konji u azilu

I donirajte hranu!

Azilu je dnevno potrebno najmanje 15 bala sena i oko 80 kilograma zrnaste hrane. Leti je nešto lakše, jer životinje imaju na raspolaganju hektar ispaše. Iz azila apeluju na sve, a pogotovu poljoprivrednike koji imaju viška hrane da je poklone kako bi konji preko cele zime bili zbrinuti.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Azil za konje Staro brdo Lapovo Željo Iličić Napušteni konji Trkačka karijera Zimske štale Donirajte hranu Prijavite zlostavljanje Životinje Magarci Veterinarska inspekcijaBale sena Kukuruz Zrnasta hrana Uginuli Udomitelji konja


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!