Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 28.12.2016. 12:00

Belgijski krompir uzgajaće se pod satelitom

Mnogo je inicijativa za preciznu poljoprivredu. Belgijski sektor uzgoja krompira počeće sa korištenjem satelitskih snimaka iduće godine.

Foto: bigstockphoto.com, vvoevale
  • 1.040
  • 50
  • 0

Mnogo je inicijativa za preciznu poljoprivredu. Belgijski sektor uzgoja krompira počeće sa korištenjem satelitskih snimaka iduće godine, piše freshplaza.

"S ovim informacijama možemo donositi ciljane odluke o uzgoju biljaka. Aplikacija sa satelitskim snimcima za belgijski uzgoj krompira napraviće pravu revoluciju."

"Zaposleni smo s projektom Watch iT Grow već neko vreme, a na početku februara 2017. uvodimo novu aplikaciju", govori Izabel Pikard (Isabelle Piccard) iz VITO Remote Sensing organizacije.

U saradnji sa univerzitetima i organizacijama rade na upotrebi satelitskih snimaka u kombinaciji sa merenjima na tlu i informacijama o vremenskim prilikama i klimi.

Na ovaj način proizvođači krompira mogu na nezavisan način da prate rast i razvoj krompira i mogu da predvide prinos ranije tokom sezone. Ovo se može primieniti i na druge kulture.

Prva godina besplatna

Tokom prve godine, proizvođači krompira mogu učestvovati besplatno u ovom projektu. Svaki proizvođač ima svoje polje krompira ili više njih.

Uz pomoć satelitskih snimaka, mogu precizno videti što se događa na poljima. Snimci mogu biti u kombinaciji s vremenskim podacima i moguće je zumirati biljke. Informacije koje prime proizvođači mogu iskoristiti za donošenje ciljanih odluka u proizvodnji. Podaci iz aplikacije se skupljaju sa tla uz pomoć dronova i uz pomoć satelita.

Foto: bigstockphoto.com, vvoevale


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."