Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna konferencija u Novom Sadu
  • 16.11.2016. 08:00

Biomasa veliki potencijal Vojvodine

U Novom Sadu se održava dvodnevna međunarodna konferencija o tome kako iskorišćavati biomasu u proizvodnji energije. Cilj konferencije je umrežavanje domaćih i međunarodnih kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije.

  • 285
  • 37
  • 0

U Novom Sadu se održava dvodnevna međunarodna konferencija "SEE ENERGY - Connect & Supply 2016". Teme na konferenciji posvećene su temi kako razviti i obezbediti podršku za poslovanje sa biomasom u proizvodnji, pre svega, toplotne energije. Na konferenciji se okupilo oko 200 učesnika iz 100 kompanija iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Slovačke, kao i predstavnici državnih i pokrajinskih institucija, privrednih komora, asocijacija, investicionih i komercijalnih banaka.

Povećati korišćenje obnovljivih izvora energije

Konferenciju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je ovom prilikom izjavio da će ta vlada, i pored primera dobre prakse koji u Vojvodini postoje, mnogo više raditi u oblasti korišćenja potencijala obnovljivih izvora energije. Prema njegovim rečima, to je trajan zadatak na kome će se raditi kroz korišćenje potencijala naših naučnih ustanova, koordinaciju svih nivoa vlasti, kao i na većoj angažovanosti kako bi se zainteresovani investitori podstakli da ulože u energetske objekte na biomasu.

"Pokrajinski sekretarijat za energetiku će u narednoj godini imati izraženiju razvojnu funkciju u toj oblasti. Razmatramo mogućnost da zajedno sa lokalnim samoupravama subvencionišemo one tehnologije koje će, pre svega u javnim ustanovama, omogućiti prelazak na energiju koja je jeftinija, zahteva manje troškove i nema fosilni karakter", istakao je Mirović.

On je dodao da je pokrajinska vlada spremna da pomogne potencijalnim investitorima jer naše zakonodavstvo daje uređene i fer uslove za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije. U delu manjih energetskih objekata nadležna je AP Vojvodina i zato predstavnici pokrajinskih vlasti žele da i putem ovakvih konferencija, promovišu vojvođanske mogućnosti, naročito u biomasi, koja je u Vojvodini još uvek jedan nus-produkt poljoprivredne proizvodnje.

Kako je objasnio predsednik Pokrajinske vlade biomasa može biti uložena u nove energetske potencijale sa mogućnostima da se zameni fosilna goriva i da tako budemo u trendu savremenog sveta. Mirović je naglasio da korišćenje biomase kao izvora energije ima mnoge prednosti, poput očuvanja životne sredine, stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mesta, pokretanje privrede na lokalnom i regionalnom nivou i sigurnost u snabdevanju energijom.

Stvoriti koncept za veće korišćenje biomase

Predsednica Nacionalne asocijacije za biomasu - SERBIO, udruženja koje je i organizovalo aktuelnu konferenciju, Nataša Pavićević-Bajić istakla je da je njen cilj stvaranje koncepta za profitabilno i veće korišćenje biomase. Prema njenim rečima, najvažniju podsticajnu okolnost opredeljenom uzgoju brzorastućih šuma predstavljaju izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se omogućava dugogodišnji zakup zemljišta u cilju podizanja energetski efikasnih zasada i plantažnog uzgoja biomase industrijskog obima. Na taj način, stvaraju se uslovi za razvoj novog bio-energetskog sektora, kao nove privredne grane, ali i razvoj poljoprivrede i sela.

Cilj konferencije koja se održava u Novom Sadu je umrežavanje domaćih i međunarodnih kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije, a njih je rečima da su na pravom putu ohrabrio i predsednik Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Vojvodina Pokrajinska vlada Konverencija Biomasa Ekologija SERBIO Poljoprivreda Ekologija Energetika Igor Mirović Nataša Pavićević-Bajić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.