Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biotehnologija u poljoprivredi
  • 21.01.2017. 19:45

Biotehnologija za održivu budućnost?

Iako postoji strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane, Gabriela Burian ističe da biotehnologija ima i koristi, jer omogućuje brzi razvoj naprednih biljnih sorti koje doprinose boljoj žetvi.

Foto: NejronPhoto / Bigstockphoto
  • 1.893
  • 66
  • 0

Gabriela Burian je poljoprivredni inženjer i specijalista za održive agro ekosisteme, a posvećena je traženju rešenja za globani održivi razvoj i radi sa Monsantom. U fokusu njene karijere su poljoprivreda, održivi razvoj, kao i klimatske promene.

Iako postoji strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane, Burian ističe da biotehnologija ima i koristi, jer omogućuje brzi razvoj naprednih biljnih sorti, koje doprinose boljoj žetvi. Ove biljke apsorbuju i mogu da sačuvaju više ugljenika po hektaru, dok pružaju i zaštitu od štetočina i otporne su na sušu.

Rešenja koja omogućuju kvalitetnije proizvode

Biotehnologija ima mogućnost da ponudi poljoprivrednicima rešenja koja će im omogućiti bolje proizvode, dok dovodi do smanjenja korištenja prirodnih resursa. Takođe, ima i ekonomske benefite, pa je tako Brazil za period od 2003. do 2014. godine zahvaljujući biotehnološkim usevima zaradio 13.9 milijardi dolara, a samo za za 2014. godinu dobit je bila 2.5 milijardi dolara.

Ne žele svi poljoprivrednici da budu povezani sa biotehnologijom i genetski modifikovanim proizvodima, ali Burian kaže da je sasvim normalno da ljudi istražuju pre donošenja odluka. Napominje da se zemlje u razvoju vrlo brzo prilagođavaju biotehnologiji i da je informisanost ključna u tom procesu.

Saradnja - presudan faktor za budućnost

Sa druge strane, na poljoprivredu veliki uticaj imaju klimatske promene i tu je itekako potrebna saradnja i veća uključenost poljoprivrednika u pronalasku rešenja. Gabriela Burian živi u Brazilu i kaže da je teško napraviti poređenje između Brazila i Evrope kada je u pitanju poljoprivreda. U pitanju su različiti biodiverzitet, životna sredina, vremenski uslovi kao i infrastruktura, ali kaže da je raduje saradnja sa poljoprivrednicima iz oba regiona.

Vrlo aktivna tema je brazilska savana Serado (Cerrado) koja je izgubila 75% svoje vegetacije, ali je Monsanto u Brazilu udružio snage sa nevladinim organizacijama i lokalnim farmerima u cilju bolje održivosti i zaštite ovog jedinstvenog mesta. Burian kaže da je vrlo bitno za dugoročni period i za bolju budućnost zajednička saradnja i ističe da su tri najveća globalna poljoprivredna problema: sigurnost hrane, smanjenje emisija gasova i proizvodnja otpornijih useva.

Foto: NejronPhoto / Bigstockphoto


Autorka

Marija Boljevic

Više [+]

Po zanimanju specijalista zaštite životne sredine. Radi kao naučna novinarka više od 5 godina. Članica Balkanske mreže naučnih novinara, a predsednica Udruženja naučnih novinara Crne Gore.