Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protestna vožnja
  • 23.11.2015. 17:45

Da li će traktori srušiti zakon?

Desetak udruženja poljoprivrednika najavili su protestnu vožnju traktorima za Beograd za utorak u 10 časova. Oni traže povlačenje Predloga Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri i ostavku ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković.

  • 1.153
  • 533
  • 0

Predstavnici desetak udruženja za jednim stolom. Tema: Povlačenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. I kao kolateral, smena ministarke Snežane Bogosavljević Bošković. Prisutni paorski lideri iz Subotice, Novog Sada, Kikinde, Sente, Zrenjanina, Šapca, Futoga, Čoke, Novog Kneževca, Torde, Sečnja. Sve ono o čemu su negativno izrazili o Nacrtu zakona, danas su ponovili. A Nacrt je postao Predlog. Da ne bi postao Zakon, traktori će na ulice.

Očekuje se masovni odziv poljoprivrednika

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš očekuje masovan odziv poljoprivrednika iz svih krajeva Vojvodine pa i centralne Srbije."Prema informacijama kojima ja raspolažem, sutra će više stotina, a možda i hiljada poljoprivrednika traktorima krenuti put Beograda. Biće tu poljoprivrednika iz opština gde ima državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i drugih, nezadovoljnih agrarnom politikom. Dakle, ne damo zemlju strancima i tajkunima! Predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri treba odmah povući i izraditi novi. Davanjem 30% poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina stranim i domaćim investitorima, nepovratno se gubi najveći prirodni resurs Srbije. Ako zakon bude usvojen, samo će se ubrzati odumiranje sela", konstatuje Kiš.

Izmene radi pogodovanja nemačkom Tenisu?

Sastanak pre protesta
Predstavnici mnogih udruženja

za jednim stolom sa istim ciljem

Predsednik Upravnog odbora Kluba 100P plus Vojislav Malešev, kaže da se izmene usvajaju samo da bi se izašlo u susret nemačkom mesenom gigantu Tenisu. "Ove izmene se rade samo da bi nemačka mesna industrija po prioritetu mogla da dobije 15.000 hektara. Na žalost, malo je onih koji hoće i smeju da to jasno i glasno kažu. Takozvani investitori su oni kojima država plaća radnike pet godina. Pa mi smo pravi investitori. Ne treba država da nam plaća 5.000 evra po radnom mestu. Dajte nam zemljište, a mi ćemo ljude uposliti", kaže Malešev.

Poljoprivrednik Dragan Kleut je bio na prezentaciji kompanije Tenis u kaštelu Ečka. Evo njegovih utisaka koje je podelio sa ostalim poljoprivrednicima i prisutnim novinarima. "Na pitanje koliko Tenis obrađuje zemljišta u Nemačkoj, dobili smo odgovor da obrađuju nula hektara. Pitali smo ih koliko farmi svinja imaju u Nemačkoj? Dobili smo odgovor da nemaju ni jednu farmu svinja. Oni kupuju svinje od nemačkih poljoprivrednika, a samim tim i njih razvijaju. Ovde im se nudi da podignu farme, da bi na osnovu toga dobili državno zemljište na 30 godina. Od 2017. godine, stranci će moći da kupuju poljoprivredno zemljište kod nas, a u predlogu zakona piše da će prednost pri kupovini imati oni koji su u dugogodišnjem zakupu. Praktično ovde se takozvanom investitoru otvaraju vrata za kupovinu zemljišta", kaže Kleut.

Ukinuti vertikalnu povezanost u procesu proizvodnje

Na konferenciji su se u diskusiju aktivno uključili i prisutni novinari. Živan Lazić, vrsni ekonomski novinar rekao je da je u EU zakonom zabranjena vertikalna povezanost. Dakle, ili proizvodiš žitarice, ili gajiš svinje ili imaš svoju mesnu industriju. A ne svo troje. Prema njemu, nemački Tenis traži samo ono što je država dozvolila Kostiću ili Matijeviću. Preporučio je poljoprivrednicima da u spisak svojih zahteva uvrste i ukidanje vertikalne povezanosti u procesu proizvodnje koja bi, po njemu, donela puno dobrobiti primarnim poljoprivrednim proizvođačima.

Bilo kako bilo, poljoprivrednici će u utorak u 10 časova pokušati da se traktorima domognu Beograda. Gotovo je izvesno da će ih policija sprečiti u tome kao i nekoliko puta prethodnih godina. Pitanje je koje se nameće da li će pritisak javnosti kroz amandmane skupštine Vojvodine, protesta paora pa gotovo sigurne oštre diskusije u republičkom parlamentu, dovesti do povlačenja ključnih odredaba u predloženim izmenama zakona? Odgovor bi trebalo da saznamo u narednih desetak dana.


Tagovi

Protest Traktori Vožnja Zemljište Miroslav Kiš Vojislav Malešev Klub 100P plus Odumiranje sela Zakon o poljoprivrednom zemljištu Snežana Bogosavljević Bošković Smena ministarke Tenis Dragan Kleut Živan Lazić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u