Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija poljoprivrednika
  • 22.02.2017. 10:00

Dvadeseta zimska škola za poljoprivrednike

Poljoprivredno savetodavno stručna služba u Požarevcu već 20 godina organizuje zimsku školu za poljoprivrednike, na kojoj mogu da se informišu o svim inovativnostima u ovoj oblasti.

Foto: Milena Zafirović Stojanović
  • 879
  • 163
  • 0

Poljoprivrednici Braničevskog okruga do petka imaju priliku da učestvuju u dvadesetoj zimskoj školi, koja se organizuje u prostorijama Poljoprivredne savetodavne stručne službe Požarevac (PSSSP).

Prvi dan bio je posvećen pitanjima agrarne politike za 2017. godinu, agrarnog fonda Grada Požarevca, zaštite kukuruza u 2017. godini, prihrani pšenice i ograničavajućim faktorima u tehnologiji proizvodnje kukuruza.

Dvadeset godina postojanja zimske škole

Za dvadeset godina, koliko postoji zimska škola, dat je veliki doprinos razvoju poljoprivrede u ovom okrugu, smatra direktor PSSS Požarevac Aleksandar Stojanović. Napominje i da Stručna služba postoji već 60 godina, te da je uticaj imao i transfer znanja kroz ovu ustanovu i osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje.

"Braničevski okrug predstavlja poljoprivredni centar, gde postoji veliki broj ozbiljnih poljoprivrednih proizvođača - gazdinstva sa preko 50,100 ha obradivih površina, velikim brojem stoke u svojim objektima i to su gazdinstva sa kojima mi imamo kontinuiranu saradnju dugi niz godina unazad. Ništa manje nisu bitna i manja gazdinstva, naročito ona koja se tek pokreću, gde mi kao služba imamo jako veliki uticaj. Pomažemo im prvo oko toga kako da započnu svoju proizvodnju, registruju svoje gazdinstvo, ostvare podsticaje od države kako bi im to bio jedan siguran stimulans da što više šire svoju proizvodnju", kaže Stojanović.

Znanje - najvažniji resurs u poljoprivredi

Stalne inovacije u poljoprivredi i savremena poljoprivredna proizvodnja nameću potrebu za stalnom edukacijom poljoprivrednika. Oni se rado odazivaju, jer osim znanja, stiču i nova poznanstva i razmenjuju iskustva.

"Savremenu proizvodnju prati i uvođenje novih sorti, hibrida. Primena novih tehnologija gajenja u stočarstvu, poboljšanje genetike i osemenjavanje sa visoko produktivnim grlima je nešto što se kontinuirano uvodi u proizvodnju. To se najbolje postiže stalnom edukacijom, skretanjem pažnje na ono što je bitno, a to kasnije rezultira i povećanjem prinosa i prihoda", dodaje Stojanović.

Saradnja predavača i poljoprivrednika

Kada se završe predavanja u zimskoj školi, poljoprivrednici ostvaruju saradnju sa predavačima koji su poznati stručnjaci u poljoprivredi.

"Našu školu poseti veliki broj renomiranih predavača sa fakulteta, instituta, hemijskih i semenskih kuća, savetodavnih službi. Škola je tako koncipirana da svako može da postavi pitanje predavačima i da uspostavi kontakt sa njima, kako za vreme predavanja, tako i kasnije. Poljoprivredni proizvođači se veoma često javljaju i dolaze u našu službu, gde se trudimo da im maksimalno pomognemo i olakšamo", kaže Aleksandar Stojanović.

Nakon zimske škole, predavanja i u opštinama braničevskg okruga

Po završetku zimske škole za poljoprivredne proizvođače, stručnjaci iz PSSS nastaviće da drže predavanja u opštinama na području braničevskog okruga. Od početka godine bilo ih je 25.

"Zimski termini su najznačajniji za poljoprivredne proizvođače, jer tada je manje posla na njivama, pa je odaziv slušalaca jako dobar. Neretko predavanja se drže i u kasnijim popodnevnim časovima, na osnovu dogovora, kada se završe poslovi. Moram da napomenem da imamo veoma dobru saradnju sa lokalnim samoupravama svih osam opština i da uz pomoć njih organizacija nastave teče mnogo lakše", zaključuje Stojanović.

Foto: Milena Zafirović Stojanović


Tagovi

Poljoprivredno savetodavno stručna služba Poljoprivredna služba Zimska škola za poljoprivrednike Nova poznanstva Nova prijateljstva Braničevski okrug Aleksandar Stojanović Bane Spasović


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi