Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 07.12.2016. 16:00

Edukacija poljoprivrednika o IPARD fondovima

Apliciranje za IPARD fondove je složen postupak i zato smo tu da pomognemo običnim poljoprivrednicima, kaže Vuk Leković.

  • 1.455
  • 289
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Opštini Ruma imali su priliku da poslednjeg vikenda prisustvuju edukaciji o IPARD programu Evropske unije koju je organizovao Regionalni centar za razvojne projekte u saradnji s lokalnom samoupravom ovog sremskog mesta. IPARD fondovi nude velike mogućnosti za razvoj poljoprivrede, ali je proces apliciranja složen pa su predavanja i radionice veoma važni, poručuju iz resornih institucija.

Kako aplicirati za sredstva

To je bio prvi put da se poljoprivrednici iz opštine Ruma na ovakav način edukuju o korišćenju sredstava IPARD fondova Evropske unije. Apliciranje za sredstva je veoma složen proces i zato je važno da se poljoprivrednici, budući korisnici sredstava, što pre upoznaju sa svim aspektima, kaže Vuk Leković iz Regionalnog centra za razvojne projekte i dodaje: "Apliciranje za IPARD fondove je složen postupak i zato smo tu da pomognemo poljoprivrednicima. Uz osnovno upoznavanje s mogućnostima za apliciranje, poljoprivrednike ćemo edukovati za popunjavanje formulara za apliciranje i izradu biznis plana. Cilj je da poljoprivrednici iskoriste IPARD fondove, povuku što je moguće više sredstava i na taj način unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju", kaže Leković.

Edukacija može značajno da pomogne

Poljoprivrednici smatraju da ovakve vrste predavanja i edukacija mogu značajno da pomognu. Mnogi su samo čuli da postoje IPARD fondovi, a šta oni nude malo njih zna. Ovo je prilika da se bliže upoznaju s mogućnošću korišćenja sredstava IPARD fonda, a posebno da saznaju kako će na pravi način moći da apliciraju za sredstva.

Već prvog narednog vikenda biće organizovane radionice u okviru kojih će na praktičan način biti prezentovano apliciranje za korišćenje predpristupnih sredstva koja će biti dostupna srpskim poljoprivrednicima sledeće godine. Uglješa Trkulja, predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Ruma pozdravlja inicijativu lokalne samouprave da bude posrednik u organizovanju stručnih predavanja i radionica koje će olakšati poljoprivrednicima put do veoma značajnih sredstava za razvoj poljoprivrede.

"To je prava stvar za naše članove, odnosno sve poljoprivrednike. Već dosta vremena se govori o IPARD fondovima i pripremamo se za njihovo korišćenje. Sada će naši članovi dobiti odgovarajuće informacije i videti način apliciranja. To je veoma složen proces, koji se bez pomoći stručnjaka ne može dovesti do kraja”, ističe Trkulja.

Poljoprivreda - razvojna šansa

Poljoprivreda je jedno od strateških razvojnih opredeljenja Opštine Ruma, ističe njen predsednik Stevan Kovačević. Napominje i da je upravo zbog toga opština vrlo rado prihvatila da bude posrednik pri organizaciji serije predavanja i radionica o IPARD fondovima.

"Želimo da se poljoprivrednici na vreme upoznaju i pripreme za ono što ih očekuje. Svima nam je jasno da poljoprivredna proizvodnja više ne može da se zasniva na principima na kojima se nekad zasnivala. Vreme koje je pred nama zahteva da naši poljoprivrednici podignu konkurentnost, da se permanento edukuju i prate savremene naučne i stručne tokove u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Izuzetno je bitno da poljoprivredni proizvođači budu osposobljeni da apliciraju i za predpristupne fondove Evropske unije, jer je reč o značajnim sredstvima", poručio je Kovačević.

Poljoprivrednicima koji su se okupili u rumskom Kulutrnom centru govorio je i Dragan Mirković načelnik Odeljenja za ruralni razvoj u okviru Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Podsetimo, naredne dve subote biće upriličene i radionice na kojima će biti prisutni i predstavnici Kancelarije Evropske unije za integracije, a takođe posvećene sredstvima i načinu korišćenja IPARD fonda koji će poljoprivrednicima u Srbiji biti dostupni sledeće godine.


Tagovi

Edukacija Ipard fondovi Evropska unija Poljoprivrednici Predavanja Sredstva Ruma Udruženja Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!