Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rizična zanimanja
  • 12.07.2016. 12:00

Farmeri, ribari i šumari najskloniji samoubistvu!

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu bolesti najviše samoubistava počine farmeri, ribari i šumari!

Foto: jackmac
  • 1.465
  • 72
  • 0

Farmeri, šumari i ribari najčešće izvrše samoubistvo u odnosu na druga zanimanja. Naime, Centar za kontrolu bolesti iz Sjedinjenih Američkih Država objavio je novo istraživanje o stepenu samoubistava Amerikanaca u zavisnosti od zanimanja, piše portal Modernfarmer. Istraživanje, zasnovano na podacima iz 2012. godine, koje je uključilo 17 država i više od 20 različitih zanimanja dovelo je do saznanja da najveći rizik za samoubistvo imaju farmeri, ribari i šumari.

Istraživanje je pokazalo da u grupi od 100.000 ljudi, farmeri, ribari i šumari počine 84,5 samoubistva. Drugi najrizičniji su građevinari s 53,3 samoubistva na 100.000 ljudi a gotovo polovina ostalih kategorija imala je manje od 20 samoubistava na 100.000 ljudi. Zašto je ova grupa zanimanja tako rizična?

"Studija nije istraživala zašto ova zanimanja imaju tako visok stepen samoubistava", odgovorio je Kortni Lenard iz Centra. Međutim, autor teksta razgovarao je s Dženi Misl, advokaticom farmera koja kao deo posla ima otvorenu liniju za pozive farmera koji su u krizi.

Najveći faktor je osećaj bespomoćnosti

"Postoje stvari koje su teške i stresne u ovim zanimanjima", kaže ona. Faktori su dramatično porasli. Jedan od najvećih je osećaj bespomoćnosti.

"Cene mnogih proizvoda - naročito žitarica i proizvoda koji uključuju mleko, kukuruz, pšenicu i soju - ne određuju farmeri već politika i organizacije. Dug je takođe zastupljen. Farmeri se zadužuju svake godine i ako nešto pođe po zlu - vreme, loša cena - ne mogu vratiti kredite i prepušteni su sami sebi. Zaduženost pojačava osećaj bespomoćnosti i manjak kontrole nad sopstvenom sudbinom i povezana je sa suicidnim mislima i potezima", zaključuje Dženi Misl.

Na pitanje kako je moguće smanjiti faktore rizičnosti, dodala je, da je reč o ogromnom problemu koji zahteva ozbiljan pristup. Mreža pomoći, ali i garantovane cene proizvoda, svakako bi bili od koristi jer su ovako ostavljeni na vetrometini.

Foto: jackmac34/Pixabay


Tagovi

Farmeri Šumari Ribari Samoubistvo Dug Cena proizvoda


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!